"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност", неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Над 300 дела за обезщетения по "Гражданска отговорност" са заведени в последните 3 месеца, обяви председателят на бюджетната комисия.

На съвместно заседание на комисиите по бюджетни и правни въпроси представители на застрахователния бранш дадоха и още данни за съдебната практика след решението на ВКС, което разширява кръга на близките, които могат да предявят претенции за неимуществени щети след смърт на лице на пътя. Става дума за 828 наследници от новия кръг. Исковете са за малко под 100 млн. лв., които трябва да останат блокирани до приключване на делата.

Според Менда Стоянова без повишаване на цената на застраховката, ще се стигне до фалити в бранша.

"През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на "Гражданска отговорност". Предложенията не са написани от мен, а от работна група", заяви Менда Стоянова и допълни, че в България премията по "Гражданска отговорност" е една от най-евтините в ЕС - у нас тя е 200 лв., а средно в Европа - 227 евро. У нас броят на жертвите от ПТП също е почти два пъти по-голям в сравнение с Европейския съюз. В общността се изплащат повече застраховки за имуществени вреди, докато у нас - предимно за неимуществени. По данни на КФН за миналата година са изплатени 118 млн. лв. за неимуществени вреди, цитира Стоянова.

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова. Затова застрахователите ще трябва да разполагат с по-сериозен ресурс, който ще се увеличава всяка година. Решението на ВКС щяло да засегне над 3 млн. шофьори, заяви Менда Стоянова и посочи, че ако не се увеличи "Гражданска отговорност", фалитите са неизбежни. "Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда", предупреди тя.

В комисията се обсъжда въвеждането на лимити за неимуществени щети за загинал близък на пътя. Според текстовете съпругът, съпругата или партньорът на загиналия ще има право на 20 000 лева, а останалите близки - по 15 000 лева. От застрахователния бранш предупредиха, че това ще оскъпи тройно задължителната полица и тя ще достигне средна цена от 1000 лева.

Въвеждането на лимити беше оспорено както от адвокати, така и от зам.-председателя на парламента Явор Нотев ("Атака"). Той посочи, че промените в Застрахователния кодекс трябва да минат през обществено обсъждане.

Адвокатите пък подчертаха, че Комисията за финансов надзор е знаела от 2012 г. за промените в европейските регламенти, които в момента създават сложната ситуация. Един от техните представители даже отбеляза, че има стаж в две застрахователни дружества, които от години са били наясно какво предстои.

"От дебата не разбрах какви щети ще поемат застрахователните компании", заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя очаква да се оттегли предложението за промени в Кодекса за застраховането и настоява за честен и почтен анализ за добрите европейските практики, както и за финансов анализ на проблема.

Според обществения защитник предложението за поправки в закона би хвърлило България в нарушение на европейската директива.