Еврозоната не е лекарство, тя е възможност. Ако знаеш какво правиш - тя може да бъде трамплин. А ако си безразличен, негативен или незнаещ, нищо няма да се промени в ситуацията. Знаем ли и адекватни ли сме на предизвикателствата, които съществуват в момента? Защото, ако ние не сме адекватни, няма да взимаме правилните политически решения и след година или две. Това заяви зам.-министърът на финансите (2001-2005) Любомир Дацов по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Перспективите за финансова стабилност и икономически растеж в еврозоната представят в третия панел още министър-председателят на Република България (2013-2014) и министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски, министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов, финансовият министър (2001-2005) Милен Велчев и председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

ВСИЧКИ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Дацов открои два основни въпроса, които са предизвикателство спрямо приемането ни в еврозоната - критерият за инфлацията и критерият за дефицита. 

"Правенето на една такава политика в момента и разбирането как трябва да се прави е основополагаща. Имаме рядката възможност трите основни институции, които се занимават с макроикономически прогнози, да говорят на един език. Ако върнете назад във времето, няма много такива моменти, в които да сме единни и да не се критикуваме. А сега Централната банка, фискалният съвет и самото Министерство на финансите говорят в един глас - и той е, че ако искаме да преборим инфлацията, която видимо в момента е големият икономически проблем, трябва да действаме в една посока", добави финансистът.

Имаме рядката възможност трите основни институции, които се занимават с макроикономически прогнози, да говорят на един език, коментира Любомир Дацов

Снимка: Николай Илиев

По думите на Любомир Дацов за 2023 г. е много важно каква трябва да е фискалната политика, за да се намали инфлацията. 

"И тук има два момента - единият е чисто технически, а другият - протягане на ръка от страна на Европейската комисия и останалите страни-членки, за да направят малък компромис, ако евентуално имаме малки различия. И трите институции, които се занимават с това, знаят колко трябва да бъде този отрицателен фискален импулс, за да се постигне някаква нормална и балансирана инфлация и да бъдем близко до покриване на този критерий. И мога да ви кажа - отрицателният фискален импулс трябва да е минимум 1 процент. И тук вече идва другото нещо - няма как да сме силен отбор като държава, ако изпращаме разнопосочни сигнали", категоричен бе той.

Според него в момента между думите и реалните действия на политиците има малък конфуз.

Няма как да сме силен отбор като държава, ако изпращаме разнопосочни сигнали, категоричен бе бившият зам.-министър на финансите

Снимка: Николай Илиев

"И за да завърша, моето послание е, че всичко е в нашите ръце. Да, трудно е да правиш правилните неща, защото хората наказват политиците, които правят правилните неща. Аз не знам един политик в България, който да е направил реформи и след това да е бил преизбран. А политиците са рационални хора и те също имат нужда от стимулиране. Така че видимо нещата са много по-големи и опират до всички нас, като поведение, за да постигнем някакви цели и да вървим напред", заключи Любомир Дацов.