Парламентът на Литва одобри днес данък върху свръхпечалбите на банките за 2023 г. и 2024 г.а след рязкото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), за да бъде овладяна покачващата се инфлация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се данъкът от 60 на сто върху част от нетния лихвен доход, който надвишава средната стойност от предходните четири години с 50 на сто да нарасне и да донесе 410 милиона евро (451 милиона долара) в бюджета на страната, които ще се използват за укрепване на армията.

Преди данъка, който бе предложен първоначално от Литовската централна банка, балтийската страна очакваше да похарчи 1,9 милиарда евро за отбрана през 2023 г. или 2,52 на сто от брутния вътрешен продукт.

Литва, която е член на НАТО, граничи с Русия, както и с Беларус, съюзник на Москва.

Испания одобри през декември временен данък върху извънредните печалби на банките, начислявайки 4,8 на сто върху нетния лихвен приход и нетните комисионни над прага от 800 милиона евро.

Литовското правителство се аргументира, че банките печелят "икономически наем" заради повишените лихви, като според прогнозите печалбите през 2023 г. ще са двойно по-високи, отколкото през миналата година.

"Наемът в икономиката би трябвало да бъде разглеждан като изкривяващ и несправедлив феномен", се посочва в заявление до парламента.

"Уместно е да се преразпредели огромното непланирано увеличение в печалбата на банките, прилагайки данъчни мерки и коригирайки пазарните недостатъци", според заявлението.

ЕЦБ обяви в началото на април, че налагането на данък за литовските финансови институции "може да има отрицателни икономически последици, правейки кредитните институции по-малко устойчиви на икономически сътресения".

Две шведски компании държат над 50 на сто от банковите активи на Литва - "Сведбанк" (Swedbank), чиято печалба в Литва се е повишила с 64 на сто до 148 милиона евро и Ес Е Бе (SEB) с печалба, нараснала с 49 на сто до 172 милиона евро.

Британската финтех компания "Револют" (Revolut) притежава третата най-голяма банка с една пета от общите активи, обслужвайки ЕС и Европейската икономическа зона, като литовските жители са под 2 на сто от клиентската база.

Литовската банкова асоциация обяви, че проектозаконът е изготвен без анализ на влиянието му и не са взети предвид предложенията на банките.