Над 30 представители на сектора изпратиха писмо до министрите на финансите от ЕС с призив срещу направените предложения за регламентиране на криптовалутите, по които предстоят нови дебати. За писмото, съобщи телевизия Бе Еф Ем (BFM), цитирана от БТА.

"От името на международната концепция Уеб3 (Web3) и на компании от цяла Европа искаме да споделим нашите безпокойства, свързани с предложенията за европейски закони, застрашаващи личния живот на отделните хора, както и цифровата иновация, растежа и създаването на работни места в Европа", уточняват авторите на писмото, съставено от главния изпълнителен директор на "Леджър" (Ledger) Паскал Готие и подписано от други представители на сектора.

В края на март Европейският парламент подкрепи наредбата МИКА (Mica - "Market in Crypto Assets"), целяща да регламентира криптовалутите. Тя трябва да влезе в сила до края на годината. На 28 април ще бъде обсъдена директивата РТФ (Регулация за трансфер на фондове - TFR, "Transfer of Funds Regulation") за борба с прането на пари при трансфер на средства. Преди няколко седмици евродепутатите прибавиха сектора на криптовалутите към тази директива от 2015 г. Ако преразглеждането на директивата бъде одобрено, тя ще позволява да се упражнява надзор над всички трансакции с криптовалути, извършвани от регулирани структури.

В писмото си представителите на сектора на криптовалутите приветстват усилията на ЕС в сферата на Уеб3 и МИКА, но изразяват безпокойство по отношение на дебатите около РТФ.