Китайската централна банка ще засили подкрепата за икономиката, за да смекчи удара от епидемията, причинена от коронавируса, макар да се очаква икономическата активност да се възстанови, след като болестта бъде поставен под контрол. Това заяви днес заместник-ръководителят на институцията Пан Гъншън, цитиран от световните агенции.

Банката следи внимателно влиянието на епидемията върху китайската икономика и подготвя инструменти за намаляване на натиска, посочи Пан.

От гледна точка на паричната политика следващата стъпка е да бъдат засилени антицикличните корекции, да се поддържа разумна и достатъчна ликвидност, както и да се осигури стабилна парична и финансова среда за реалната икономика, каза той.

Широкообхватните ограничения върху пътуванията и общественото здраве нанасят все по-сериозни щети върху туризма, ресторантите и други части на сектора на услугите. Същевременно много заводи спряха производството си до идната седмица или дори за по-дълъг период, докато властите се опитват да овладеят разпространението на вируса.

Според източници на Ройтерс подготвяните мерки включват увеличаване на бюджетните разходи и понижаване на водещите лихви.

Според Пан Китай има достатъчно инструменти, за да се справи с натиска. По думите му централната банка ще използва конкретни механизми в подкрепа на ключови сектори.

Пан предупреди обаче, че икономическият растеж може да бъде нарушен през първото тримесечие заради епидемията.