Министър Емил Караниколов заяви, че не смята, че министърът на икономиката трябва предварително да одобрява кредити. Не е работа на министър на икономиката да казва на Надзорния съвет и на Управителния съвет на ББР кои кредити и на кого да одобряват. Това би било вмешателство в работата на търговска банка. ББР е банка по смисъла на закона и си има специален закон. Това Караниколов каза по време на заседанието на икономическата парламентарна комисията.

Министърът припомни за взетото решение за подмяна на управителния съвет на банката, заради заем, отпуснат на колекторска фирма.

Председателят на парламентарната комисия Петър Кънев (БСП) съобщи, че по-следващата сряда министърът на икономиката ще представи новото ръководство на ББР.

Темата за това как работи ББР е от нейното създаване, коментира Караниколов и допълни, че ако ще се променя ресорният закон, трябва да се намери отговор дали ББР е толкова гъвкава като държавна банка и дали тя може да предлага на малкия и среден бизнес по-гъвкави форми от всяка друга търговска банка. Ако си отговорим на този въпрос, ще разберем много истини, допълни министърът.