Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от Българската банка за развитие, не е допустим. Новото ръководство ще извърши проверка. Това каза в предаването "Лице в лице" на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Управителният съвет на банката е от трима души, те ще бъдат сменени, уточни той.

За новата управа

"Законът изисква Българската банка за развитие да има трима директори, между тях директорите определят кой ще е главен изпълнителен директор. Одобрено е едно лице, подадено е към БНБ, тъй като не може да бъде назначено, ако БНБ не му издаде лиценз.

Подадено е второ лице от вчера и в момента работим за следващото. Банката не може да работи с двама директори, не могат да бъдат освободени, защото законът е ясен, не можем в момента да махнем физически тези лица, от понеделник можем", заяви икономическият министър.

От справка на БНБ за издадени одобрения за членове на управи и надзорни съвети на кредитни институции се вижда, че на 2 април Живко Тодоров е утвърден от Националната банка за изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ББР.

Защо се наложи промяната

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти в МС в сряда, 8 април, че е разпоредил да бъде освободен бордът на директорите на Българската банка за развитие. Решението си премиерът взел заради отпуснатия кредит от 75 млн. лева на фирма, свързана с колекторска дейсност. С отпуснатите пари фирмата иска да купува лоши портфейли на две банки. От разяснения на Мавродиев стана ясно, че банките, на които държавната ББР иска да помага, са Пощенска и Общинска банка.

Да смени управата на ББР Борисов решил, след като се допитал до двамата министри - на финансите и на икономиката (вторият е принципал на ББР), които му казали, че спорният кредит не е консултиран с тях.

За спорния кредит и отговорността

Емил Караниколов беше категоричен, че един министър, който и да е той, не може да взима решение за отпускането на даден кредит или за конкретна обществена поръчка.

Конкретно за кредитите си има специализирани органи, добави министърът на икономиката. Според него би било недопустимо министър да вика директорите на ББР и да им казва кой да взема кредити и кой не. Иначе би носил политическа отговорност. Работата на политическите лица, каквито са министрите, е да следят и да предприемат съответните действия.

Караниколов каза, че новият управителен съвет ще направи преглед на сделката по кредита. Той отбеляза, че сряда, 8 април, е изискал преписката по кредита, но добави, че всички компетентни дирекции в ББР са заверили този кредит. "Което не означава, че ние няма да го проверим", подчерта министърът и добави: "Продължаваме анализите и искам да видя каква е грешката при този кредит. Банковите експерти ще проверят какво точно се случва, какво е довело до това да се сключи този кредит и дали е изгодно за ББР".

Главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев вече каза, че преди кредитът да бъде отпуснат, договорът е бил разглеждан, както от Управителния съвет на Българската банка за развитие, така и от Надзорния съвет, чийто председател е зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

На зам.-министър Лъчезар Борисов министърът имал 100 процента доверие. Няма нито един подпис или становище, че този кредит не е допустим, но новото ръководство ще извърши проверка, повтори Караниколов.

Познавайки хората, те ще напуснат доброволно своите постове, вече има такъв разговор с г-н Мавродиев, той също иска да запази имиджа на ББР, каза Караниколов.