Американската компания за парични преводи "Уестърн юнион" (Western Union) ще затвори бюрата си в Куба след новите санкции на Вашингтон, които й забраняват да работи с "Финсимек" (Fincimex), кубинско финансово дружество, контролирано от военните, предаде АФП, цитирана от БТА.

В същото време обаче предприемчиви кубинци намериха алтернатива за паричните преводи - в биткойни.

"Уестърн юнион" ще закрие своите 407 агенции в цялата страна заради тези брутални разпоредби, се посочва в комюнике на Финсимек, публикувано на сайта на кубинското външно министерство. В него се допълва, че тези санкции в разгара на пандемията подчертават цинизма, омразата към кубинския народ и опортюнизма на американското правителство.

Американското ембарго, което е в сила от 1962 година, с всеки изминат ден затруднява все повече трансферите на пари към Куба. Все повече банки отказват всяка операция с острова поради опасения от санкции, които застигнаха в последно време кубинските компании, управляващи изпращането на ремесас - на испански - парични преводи, които правят кубинците в чужбина към техните близки.

Санкциите, които бяха обявени в петък, трябва да влязат в сила на 27 ноември.

На въпрос на АФП представител на "Уестърн юнион" посочи, че компанията иска да продължи да обслужва клиентите си и уточни, че работи, за да се адаптира към новите правила и регламенти, свързани с Куба.

Междувременно услугите на "Уестърн юнион" при паричните преводи от САЩ и Куба ще продължат да се предоставят и американските клиенти могат да пращат пари директно на членове на семействата си в Куба чрез агенциите ни или чрез интернет, така че те да могат да бъдат прехвърлени в нашите на 400 агенции в Куба, допълни представителят на американската компания.

Жизненоважна подкрепа за справяне с всекидневието на редица семейства на острова - тези ремесас, през 2017 година са били 3,5 милиарда долара, според икономиста Карлос Меса-Лаго.

САЩ подкрепят принципа, че кубинците би трябвало да могат да просперират и да подпомагат семействата си без обаче военните на острова да използват заработеното от тях както изглежда правят, заяви в комюнике държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Военните на генерал Раул Кастро (бивш президент и генерален секретар на Кубинската комунистическа партия) няма да се възползват от преводи, правени с добри намерения, за кубинските семейства, допълни той.

Каква е алтернативата: може би биткойните

Парите, които Гретер получава от съпруга си в САЩ, са извървели невероятен път: паричен превод в биткойни, превърнали се в кубинска валута и пристигнали на велосипед до дома й. Кубинците използват този трик, за да заобиколят американското ембарго, информира вчера АФП.

33-годишният програмист и ютубър Ерих Гарсия е пример за прословутата изобретателност на кубинците, които намират изход от всяка ситуация. Той изглежда е намерил чудодейно решение - биткойна.

Биткойнът, който се появи през 2009 година, е виртуална валута, чието разпространение и стойност нараснаха неимоверно през годините: през 2011-а той струваше един долар, а днес се котира за 11 500 долара.

Открихме тази алтернатива с използването на крипотовалути, тъй като не е необходима никаква банка, обясни той след пускането преди няколко седмици на платформата битремесас.ком (bitremesas.com). Който иска да изпрати пари в Куба, трябва да купи биткойни и да ги изпрати чрез автоматизираната система на платформата и тази сума, конвертирана в кубинска валута, достига до получателя в страната, обяснява Ерих.

Ако съпругът на Гретер иска да изпрати 100 долара, той трябва първо да купи в интернет равностойността им - 0,0087 биткойна чрез виртуално портфолио.

В Куба Ерих уведомява общността от биткойн ентусиасти за пристигането на тази нова трансакция. Тъй като на острова е трудно да се сдобиеш с тази валута, те са готови да платят по-скъпо.

Следва вторият етап - организира се търг чрез Уотсап (Whatsapp) и Телеграм (Telegram), за да се определи кой иска да преотстъпи най-много биткойни в тази трансакция, за да спечели (обикновено около 25 процента от стойността на трансакцията).

Този път печели 33-годишният програмист Адалберто Орта. Преди да получи биткойните, той е натоварен да предаде на Гретер равностойността на 100 долара в една от двете местни валути - кубинско песо или кубинско конвертируемо песо.

Ако тя има банкова сметка, може просто да преведе парите. Ако ли не, той се качва на велосипеда си и въпреки тропическата жега, изминава 14 километра, за да й предаде парите.

Така само за няколко часа операцията преминава от най-съвременната технология до най-традиционния вид транспорт.

Всички печелят от единия до другия край на веригата: изпращачът и подателят не плащат комисиони, победителят в търга получава биткойни, а платформата получава надплатеното от него.

Според Ерих 10 000 кубинци използват биткойни, но го правят дискретно: АФП се свърза със служител в пицария и таксиметров шофьор, които приемат тази валута, но те не пожелаха да застанат пред микрофона.

Ще се върнат ли двете страни към сближаването

След историческото сближаване през 2014 година, когато президент на САЩ бе Барак Обама, отношенията между Хавана и Вашингтон рязко се влошиха с идването на власт на Доналд Тръмп, който увеличи санкциите срещу социалистическото правителство с мотива, че оказва военна подкрепа на президента на Венецуела Николас Мадуро, припомня АФП.