Парите, които Гретер получава от съпруга си в САЩ, са извървели невероятен път: паричен превод в биткойни, превърнали се в кубинска валута и пристигнали на велосипед до дома й. Кубинците използват този трик, за да заобиколят американското ембарго, информира Франс прес.

"Ремесас" или паричните преводи от кубинците, които живеят в чужбина до близките им в страната, е ценна помощ за всекидневието на много семейства .

През 2017 година икономистът Карлос Меса-Лаго оцени парите, пристигащи на острова от чужбина, на 3,5 милиарда евро годишно или колкото приходите от туризма.

Американското ембарго, което е в сила от 1962 година, с всеки изминат ден затруднява все повече трансферите на пари към Куба. Все повече банки отказват всяка операция с острова поради опасения от санкции, които застигнаха в последно време кубинските компании, управляващи изпращането на ремесас.

Затварянето на границите от 24 март заради пандемията от коронавирус попречи тези пари да се пренасят в багажите на пътниците, както често се случваше преди това.

33-годишният програмист и ютубър Ерих Гарсия е пример за прословутата изобретателност на кубинците, които намират изход от всяка ситуация. Той изглежда е намерил чудодейно решение - биткойна.

Открихме тази алтернатива с използването на крипотовалути, тъй като не е необходима никаква банка, обясни той след пускането преди няколко седмици на платформата битремесас.ком (bitremesas.com)

Който иска да изпрати пари в Куба, трябва да купи биткойни и да ги изпрати чрез автоматизираната система на платформата и тази сума, конвертирана в кубинска валута, достига до получателя в страната, обяснява Ерих.

Биткойнът, който се появи през 2009 година, е виртуална валута, чието разпространение и стойност нараснаха неимоверно през годините: през 2011-а той струваше един долар, а днес се котира за 11 500 долара.

Ако съпругът на Гретер иска да изпрати 100 долара, той трябва първо да купи в интернет равностойността им - 0,0087 биткойна чрез виртуално портфолио.

В Куба Ерих уведомява общността от биткойн ентусиасти за пристигането на тази нова трансакция. Тъй като на острова е трудно да се сдобиеш с тази валута, те са готови да платят по-скъпо.

Следва вторият етап - организира се търг чрез Уотсап (Whatsapp) и Телеграм (Telegram), за да се определи кой иска да преотстъпи най-много биткойни в тази трансакция, за да спечели (обикновено около 25 процента от стойността на трансакцията).

Този път печели 33-годишният програмист Адалберто Орта. Преди да получи биткойните, той е натоварен да предаде на Гретер равностойността на 100 долара в една от двете местни валути - кубинско песо или кубинско конвертируемо песо.

Ако тя има банкова сметка, може просто да преведе парите. Ако ли не, той се качва на велосипеда си и въпреки тропическата жега, изминава 14 километра, за да й предаде парите.

Така само за няколко часа операцията преминава от най-съвременната технология до най-традиционния вид транспорт.

Всички печелят от единия до другия край на веригата: изпращачът и подателят не плащат комисиони, победителят в търга получава биткойни, а платформата получава надплатеното от него.

Според Ерих 10 000 кубинци използват биткойни, но го правят дискретно: АФП се свърза със служител в пицария и таксиметров шофьор, които приемат тази валута, но те не пожелаха да застанат пред микрофона.