Биткойнът, най-популярната дигитална валута, днес поскъпна с 4,8 на сто до 12 500 долара, сочат данни на портала Койнмаркеткап (Coinmarketcap), цитирани от ТАСС.

Биткойнът не се е търгувал на това равнище от юли 2019 година.

Малко след 17 ч. (московско и българско време) цената му бе 12 262,91 долара.

Пазарната капитализацията на популярната криптовалута достигна 262,35 милиарда долара при максималното поскъпване.

Възходящата тенденция настъпи, след като платформата за онлайн плащания ПейПал (PayPal Holdings Inc) обяви, че ще позволи на клиентите да купуват, продават и държат криптовалути.

"За да повиши разбирането и използването на криптовалутите от клиентите, компанията въвежда възможност да се купуват, съхраняват и продават някои криптовалути. В началото това ще бъдат биткойн, етериум, биткойн кеш и лайткойн - директно през електронния портфейл в ПейПал. Услугата ще стане достъпна за собствениците на акаунти на ПейПал в САЩ през идните седмици", гласи днешното официално изявление на групата.

През първата половина на 2021 г. възможността да се извършват операции с криптовалута през платежната система ще бъде достъпна и в редица други страни, посочва ПейПал. Освен това в приблизително същия срок клиентите ще получат възможност да използват криптовалута за плащане на покупки от 26 милиона организации по целия свят.

ПейПал е най-голямата международна дебитна система за електронни разплащания, чрез която могат да се плащат сметки и покупки, да се приемат и получават парични преводи.