Американският президент Доналд Тръмп реши да продължи с още една година търговските ограничения спрямо Куба, съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Белия дом.

"Реших, че продължаването на въпросните мерки по отношение на Куба с една година отговаря на националните интереси на САЩ", се посочва в изявлението на Тръмп.

Зависимата от вноса островна държава изпадна в криза и недоимък в резултат на американското ембарго и появата на Ковид-19. И затова Куба посрещна тържествено първия самолет с туристи от месеци насам. Самолет на "Еър Канада" пристигна към обяд на 4 септември на летище Кайо Коко. Туроператорът "Еър Канада вакейшънс" заяви, че вече ще осъществява полети до Куба всяка седмица и на всеки две седмици от следващия месец.

Куба затвори летищата си през март заради пандемията. Някои хотели са отворени при спазването на международните здравни правила в курорти като Кайо Коко, но не се знае кога Хавана и други градове ще позволят на чуждестранните посетители да се завърнат, отбелязва Ройтерс.

Най-много чужди туристи в Куба са тези от Канада, като през миналата година 1,1 милиона канадци от общо 4,2 милиона чужденци посетиха страната. Приходите на туристическата индустрия за миналата година възлязоха на 2,6 милиарда долара.

САЩ забраняват на гражданите си да извършват туристически посещения в Куба като част от продължаващото от десетилетия търговско ембарго, но американските граждани могат да посещават карибския остров за други цели, включително образование, припомня Ройтерс.