Днес прекарваме все по-голяма част от времето си онлайн. Децата ни учат от компютъра, а за много от нас той е работно място. В свободното си време ние най-вероятно отново сме в интернет. Дигитализацията се оказа спасителна за много бизнеси, а улеснението да вършим всичко от вкъщи е огромно.

Често обаче не подозираме, колко уязвими можем да бъдем в интернет, а личната ни информация да бъде достъпна за всеки с необходимите знания. С все по-голямото навлизане на дистанционното обучение и работа, рискът от кибер престъпения нараства. Истината е, че онлайн сигурността никога не е била по-важна тема. Мнозинството от потребителите не вземат дори минималните мерки и често стават жертва на различни видове атаки.

За да направим интернет по-безопасно място за себе си е необходимо на първо време да знаем кои са основните типове заплахи, които ни дебнат.

Днес, основната част от потребителите стават жертва на фишинг атаки. Те често включват изпращане на мейл, който изглежда като пратен от авторитетна институция. Към него има прикачен файл, който трябва да отворите, за да прочетете съобщението. Именно в този файл е скрит и вируса, който би ви атакувал.

И ако се питате, защо е на някой да ви атакува, то отговора е много лесен. В компютъра си вие имате ценна лична информация. Банкови данни и профили в социалните мрежи са само малка част от нещата, с които кибер престъпниците могат да се сдобият.

Повишената компютърна грамотност стои на първо място в противодействието на фишинг атаките, но истината е, че на всеки се случва да се обърка. Освен това, хакерите могат да използват уязвимости в приложенията, рууткитове, троянски коне, скрит софтуер и още много други инструменти, с които да се сдобият с личната ви информация или дори да придобият контрол над компютъра ви.

Ако искате да затрудните хакерите, то следващите 5 съвета са точно за вас.

  •  Винаги ъпдейтнат оригинален софтуер

Пиратският софтуер и необновените програми са най-големият помощник за хакерите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кибер престъпниците винаги се възползват от вратичките във вашия компютър. Често пиратският софтуер и дори оригиналните, но неъпдейтнати програми, са същински широко отворени порти към хакерите. Защо това е така?

На първо място, когато инсталирате пиратски софтуер, няма как да знаете дали някой не е добавил нещо от себе си в него. В последните години зачестяват случаите на прикачени "миньори". Те използват ресурсите на компютъра ви, за да добиват криптовалута "на ваш гръб". Резултатът е по-бавен компютър.

Дори по-опасен може да бъде необновеният софтуер. Когато всяка една компания пуска ъпдейт, тя публикува и списък с проблемите и слабостите, които той оправя. Често хакерите следят за слабости именно тук и извършват лесни за тях атаки над компютри, чийто софтуер не е редовно обновяван.

Експертите по кибер сигурност споделят, че комбинацията от оригинална операционна система и легален софтуер, който е винаги ъпдейтнат е първата стена, с която се сблъскват кибер престъпниците. Много от тях така и не я преодоляват.

  •  Антивирусна

Трябва да създавате колкото се може повече бариери пред хакерите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

След инсталацията на операционната система и драйверите всеки нов компютър трябва да се сдобие с антивирусна програма. Днес функционалността на антивирусите е много по-голяма, отколкото може да си представите.

Рансъмуерът криптира вашите файлове и изисква плащане, за да ги възстанови. Троянските коне изглеждат като валидни програми, но зад кулисите крадат личната ви информация. Ботовете могат да превърнат компютъра ви в част от "зомби армия", бълваща спам или участваща в DDoS атаки. Надежден антивирус предпазва от всички тези, както и от много други видове злонамерен софтуер.

Ако искате да имате силна защита, трябва да следите дали антивирусната ви програмата е ъпдейтната.

Добре е да проучите какви са безплатните и платени програми, като в повечето случай малък годишен абонамент е за предпочитане от на пръв поглед безплатна програма с орязани функции.

  •  Добри пароли

Лесните пароли водят до стотици милиони успешни кибер престъпления всяка година

Снимка: Shutterstock

Мнозинството от потребителите имат една парола за своите приложения. Наред с това, провеждани всяка година изследвания разкриват, че употребяваните пароли не винаги са много сигурни. Обяснението е лесно - искаме да имаме лесна за помнене парола. Хакерите обаче също знаят това.

Британският национален център за киберсигурност публикува списък на най-често хакваните пароли. През 2019 година 23,2 млн. акаунта са станали жертва на хакерски взлом, защото потребителите са ползвали паролата "123456". На пръв поглед по-сложната 1q2w3e4r5t е била отгатната от кибер престъпниците над 1 милион пъти.

Експертите са единодушни, че трябва да имате напълно различни и сложни за запомняне пароли за всеки един ваш акаунт. За целта трябва да ползвате програма тип password manager. Тя съхранява, а понякога може да генерира трудни за отгатване пароли.

  •  Двуфакторно удостоверяване

Информацията ви трябва да се пази колкото се може по-надеждно

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Двуфакторното удостоверяване означава, че трябва да преминете втори слой за удостоверяване, а не само да въведете потребителското си име и парола.

Ако имате онлайн акаунт с ценни данни, то трябва да активирате двуфакторно удостоверяване, ако го имате като опция.

Gmail, Evernote и Dropbox са само няколко примера за онлайн услуги, които предлагат двуфакторно удостоверяване. Днес повечето компании го предлагат.

Втората стъпка в удостоверяването, че вие ползвате своя акаунт може да е код, изпратен на телефона или отговорът на въпрос. Вашият пръстов отпечатък или други биометрични данни също могат да служат за удостоверение.

Двуфакторното удостоверяване прави вашите акаунти много по-сигурни.

  •  Плащане с телефон

Дигиталният портфейл осигурява допълнително ниво на сигурност за парите ви

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Банковата ви информация е най-честата цел за кибер престъпниците. Подобно на двуфакторното удостоверяване, избирането на дигитален портфейл повишава значително сигурността на вашите пари.

Със своя смартфон може да пазарувате във всеки магазин с ПОС терминал, като в този случай мобилния портфейл ви пази и от "физически" престъпници.

Това се дължи на факта, че плащанията се удостоверяват с допълнителен ПИН код или с вашите биометрични данни. Така ако някой се сдобие с телефона ви, той няма как да получи достъп до средствата в дигиталния портфейл..

Приложението ONE wallet на Пощенска банка отива една стъпка по-нагоре. След регистрация в него, всички карти и сметки се визуализират автоматично в приложението, а като бонус всеки потребител получава безплатна дигитална карта.

С нея пазаруването онлайн става много по-сигурно, защото кибер престъпниците не биха имали достъп до преките ви банкови данни. Дигиталната банкова карта няма пластика с магнитна лента и ПИН код, което я прави още по-надеждна. Оторизацията на плащанията с биометричните ви данни гарантира, че никой освен вас няма да има достъп до парите Ви.

Освен това, ONE wallet дава възможност да блокирате и отблокирате всички Ваши карти по всяко време, както и да избирате за кои канали да бъдат активни - ПОС, АТМ, Интернет.

Наред с високата сигурност, приложението ONE wallet разполага с функционалност, позволяваща извършването на различни банкови операции, без необходимост от посещение на офис. При пращането на пари към други потребители на приложението е добавено и допълнителното ниво на сигурност със софтуерен токен m-Тoken Postbank.

Картите на Пощенска банка могат да се дигитализират и ползват със смарт устройства, които поддържат Garmin Pay, Fitbit Pay, Apple Pay.

Приложението ONE wallet е част от екосистемата на Пощенска банка. Потребителите могат да се възползват още и от мобилното банкиране m-Postbank, с което да правят преводи към потребители на други банки или да плащат лесно своите данъци и битови сметки. Част от екосистемата е и виртуалният помощник EVA. Това е първото банково мобилно приложение, което отговаря максимално бързо на клиентски въпроси.

*В материала имам продуктово позициониране