Италианската банка UniCredit обмисля сливане с френския си конкурент Societe Generale в дързък ход, който ще обедини мощта на два от най-големите кредитори в Европа, давайки старт на очакваната серия от банкови сливания на континента, съобщава Financial Times.

Французинът главен изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие развива тази идея от няколко месеца, сочат близки източници. Според тях засега процесът не е стартиран официално, но мениджърите на SocGen също проучват възможността за сливане.

Високопоставени източници и от двете страни подчертават, че обсъжданията са в ранен етап и волатилната политическа ситуация в Италия е отложила графика за сделка спрямо първоначалния план с 18 месеца. 

Мустие смята SocGen, чието инвестиционно банкиране преди управляваше, за идеален партньор на италианския кредитор, тъй като това ще засили инвестиционното банкиране и дейността в Източна Европа на UniCredit. За SocGen една от основните ползи би било спечелването на водеща позиция в Италия и Германия, както в банкирането на дребно, така и в корпоративното.

Сделка между UniCredit и SocGen обаче ще срещне редица трудности. Като оставим настрана политическата турбуленция в Италия - и враждебността към чужденци, притежаващи или управляващи италиански компании - регулаторите може да се разтревожат от сливането на два кредитора, които вече са системно важни.

Сливане между двете банки е било обмисляно от SocGen няколко пъти от 15 години насам, а през последните месеци - и от старши мениджъри. В неделя обаче банката отрече "обсъждане от страна на борда на потенциално сливане с UniCredit".

Италианската UniCredit е отказала коментар.