Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) запазва основния лихвен процент по федералните фондове на ниво 5.25-5.5% годишно, се казва в изявление на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC, който определя нивото на основаната лихва) след заседанието, което приключи в сряда след 21:00 часа българско време, съобщи Ройтерс.

Решението беше взето единодушно от членовете на FOMC и съвпадна с очакванията на повечето анализатори и икономисти. Освен това, Фед не променя паричната си политиката си за трета поредна среща.

"Последните данни показват, че растежът на икономическата активност се е забавил от силния си темп през третото тримесечие. Увеличаването на броя на работните места се забавя от началото на годината, но остава силно, а нивото на безработица се запазва ниско. Инфлацията се понижи през последната година, "но остава висок", се казва още в съобщението.

Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива

По-строгите кредитни и финансови условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, заетостта и инфлацията. Потенциалната величина на тези въздействия остава неясна", се отбелязва в съобщението, но комитетът подчертава, че следи отблизо рисковете от инфлация.

"FOMC се стреми да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план", пише още в съобщението. "За да постигнем тези цели, ние решихме да поддържаме целевия диапазон за федералната лихва по заеми на 5,25-5,5% годишно. Комитетът ще продължи да оценява допълнителни данни и техните последици за паричната политика."

"При вземането на решения относно бъдещия темп на затягане на паричната политиката, който може да е необходим за постепенното връщане на инфлацията до 2%, Фед ще вземе предвид кумулативния ефект от затягането на паричната политика, икономическите и финансовите събития и факта, че промените в лихвените проценти забавят икономическа активност, но и инфлацията", се отбелязва в прессъобщението.

Федералният резерв ще продължи да намалява обема на активите (правителствени облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа) в своя баланс според предварително обявения си план. "Ние сме твърдо ангажирани да върнем инфлацията до нашата цел от 2 процента", се казва в изявлението на Фед.

При оценката на целесъобразността на паричната политика FOMC ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите перспективи.

Комитетът е готов да коригира подхода си към паричната политика, ако е необходимо, ако възникнат рискове, които биха могли да подкопаят постигането на целите на FOMC. Комитетът ще вземе предвид широк набор от информация, включително данни за условията на пазара на труда, инфлационния натиск и инфлацията очаквания, както и събития на финансовите пазари и международни събития", се казва в съобщението.

Фед ревизира прогнозите си за ръста на БВП и инфлацията

Федералният резерв повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за 2023 г. до 2.6% от 2.1%, очаквани през септември, като същевременно влоши прогнозата си за 2024 г. до 1.4% от 1.5%.

Инфлационните очаквания на Фед за текущата година са ревизирани на 2.8% от 3.3%, а за следващата година на 2.4% от 2.5%.

Средната прогноза за политиката на Фед е лихвеният процент да бъде 4.6% до края на 2024 г., което предполага намаление със 75 базисни пункта (bps) спрямо настоящите нива. Средната прогноза за темпа в края на 2025 г. е 3.6%, в края на 2026 г. - 2.9%.

През септември прогнозите за средния процент за 2024, 2025 и 2026 г. бяха съответно 5.1%, 3.9% и 2.9%.

Точкова графика на прогнозите, публикувана след срещата през декември - диаграма, отразяваща индивидуалните очаквания на членовете на Съвета на управителите на Фед и ръководителите на банките на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти - показва, че 11 от 19 ръководители на членовете на борда на Централната банка очакват понижение на лихвените проценти през 2024 г. с най-малко 75 б.п. Пет очакват процентът да бъде намален с поне 100 базисни пункта.

Прогнозата за растеж на БВП на САЩ за 2026 г. беше повишена от Федералния резерв до 1.9% от 1.8%, очаквани през септември, инфлацията беше потвърдена на 2%, а безработицата беше повишена до 4.1% от 4%.

Какво каза председателят на Фед Джером Пауъл

Инфлацията в Съединените щати остава висока и Федералният резерв е твърдо ангажиран да я върне до 2%, каза председателят на Централната банка на САЩ Джером Пауъл на пресконферения след среща, приключила в сряда.

Той обаче отбеляза, че пътят към целевото ниво на инфлация от 2% ще отнеме известно време.

Според Пауъл, Федералният резерв е готов да затегне паричната политика, ако е необходимо. Ръководството на Американската централна банка не премахва от дневния ред възможността за по-нататъшно повишаване на лихвите.

"Инфлацията падна от върховете си и това се случи без значително увеличение на безработицата. Това е много добра новина", подчерта Пауъл.

Той очаква известно забавяне на икономическия растеж, което ще намали допълнително търсенето на работна ръка и ще доведе пазара на труда до по-балансирано състояние.

По думите на Пауъл, повишаването на лихвите вече не е основният сценарий, както беше преди 60 или 90 дни. Той също така каза, че членове на ръководството на Фед са обсъдили времето за намаляване на лихвените проценти на срещата си през декември. Решението кога да се намалят разходите по заеми ще бъде взето въз основа на съвкупността от данни.

"Няма причина да вярваме, че икономиката сега е в рецесия", каза в заключение председателят на Фед. Той обаче смята, че винаги има реална възможност за рецесия.