Международният валутен фонд очаква през 2015 година икономическият ръст на България да възлезе на 1,7%. Министерството на финансите прогнозира 2%.

Според МВФ икономическият ръст на нововъзникващите и развиващите се икономики в Европа ще се увеличи от 2,8% през миналата година до 3% през 2015 и 2016 година, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

През 2015 година икономическият ръст в тези страни се очаква да варира от над 3% в Полша, Румъния, Унгария и Турция до едва 1,7% в България и под 1% в Сърбия и Хърватия.

Ниската цена на петрола помага на нововъзникващите икономики в Европа, като намалява отрицателното отражение на руското ембарго, посочва фондът в документа.

Високият корпоративен дълг обаче ограничава инвестициите в региона и увеличава предизвикателствата пред страните, отбелязва още организацията.

Министерството на финансите повиши прогнозата си за растежа на икономиката ни до 2% за тази година. Предишната прогноза бе за растеж от 1.4%.

МВФ понижи прогнозата си за света през 2015 и 2016 година

Фондът понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2015 година, като икономическото забавяне на Китай и другите нововъзникващи пазари се усеща в целия свят, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За текущата година Фондът сега очаква растеж от 3,1 на сто, което е с 0,2 на сто под прогнозата, оповестена през юли. Според МВФ през 2016 г. световната икономика ще нарасне с 3,6 на сто, което също е с 0,2 на сто под юлската прогноза.

Забавяне на Китай

Световната икономика понася удари от икономическото забавяне на Китай, поевтиняването на суровините и задаващото се повишаване на водещите лихви в САЩ, отбелязва организацията.

На фона на тези изключително важни тенденции краткосрочната перспектива остава за умерен и неравномерен растеж, каза главният икономист на Фонда Морис Обстфелд.

Светът е изправен пред по-засилени низходящи рискове спрямо юли, когато МВФ за последно преразгледа икономическите си прогнози, допълни той.

Нововъзникващите пазари и развиващите се икономики от години са двигателят на световния растеж, а Европа и САЩ се забавят след финансовата криза от 2008 година.

Сега обаче икономиката на Китай също се забавя, мнозина износители на суровини се колебаят заради сривовете в цените на петрола и металите, а инвестициите към нововъзникващите пазари и развиващите се страни отслабват.