Германия обяви, че разглежда всички опции за набиране на средства чрез продажбата на акции в 100 или повече компании, които притежава, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че продажбата на 15-процентния държавен дял в "Комерцбанк" (Commerzbank) не е неизбежен, финансовият министър Кристиан Линднер е отворен към подобна стъпка и в крайна сметка би предпочел правителството да се раздели с дяловото си участие. Това каза запознат с плановете на министъра източник.

През последните месеци "Дойче банк" (Deutsche Bank AG)отново се върна към идеята за сливане с "Комерцбанк", въпреки че в момента не текат официални дискусии, според друг информиран източник.

Сливане с "Комерцбанк" ще позволи на "Дойче банк" (Deutsche bank) да диверсифицира допълнително печалбите от инвестиционно банкиране, укрепвайки дългосрочната си стабилност, друг фактор, който би могъл да повлияе на германското правителство.

"Дойче банк", която завърши по-голямата част от многогодишния си план за преструктуриране, е стартирала неотдавна вътрешни дискусии за споразумения, включително възможно придобиване на банки като "Комерцбанк" и "Ей Би Ен Амро" (ABN Ambro), съобщи в петък "Блумбърг", без да назовова източниците си.

Високопоставени лица от финансовото министерство не отговориха на молбата за коментар, направена в извънработно време.

Говорител на "Комерцбанк" отказа коментар, същото направи и представител на "Дойче банк".

В 11:55 часа българско време акциите на "Комерцбанк" поскъпнаха с 1,32 на сто до 11,50 евро, повишавайки стойност на банката до малко над 14 милиарда евро.

Акциите на "Дойче банк" поевтиняха с 0,56 на сто дo 11,98 евро, с което пазарната капитализация на банката достигнa 25 милиарда евро.

"Повишаването и нормализирането на лихвените проценти ще доведе до подновяване на отложените плановe за консолидация", заяви Беат Витман, председател на швейцарската консултантска компания "Порта Адвайзърс" (Porta Advisors).