Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши днес водещата си лихва с четвърт пункт до диапазона 0,25-0,50 процента, предадоха световните агенции и БТА.

Това е първото увеличение на показателя от над три години и е предприето на фона на галопиращата инфлация, която достигна 40-годишен максимум. Инфлационният темп може да се ускори още - до 4,3 процента тази година или повече от двойно над целевото равнище от 2 процента, информира Франс прес.

Институцията очерта огромната несигурност, пред която икономиката е изправена заради войната в Украйна и продължаващата здравна криза, но все пак посочи, че по-нататъшно повишаване на лихвите ще бъде подходяща стратегия за борба с инфлацията.

Ситуацията в Украйна вероятно ще даде допълнителен възходящ тласък на инфлацията и ще окаже натиск върху икономическата активност, посочи централната банка в изявлението, разпространено след края на двудневното й заседание по паричната политика.

Представителите на регулатора очакват още няколко повишения на водещите лихви тази година и по-нисък от прогнозираното по-рано растеж на брутния вътрешен продукт. Сега се очаква американската икономика да нарасне с 2,8 процента тази година спрямо предишната прогноза за растеж от 4 на сто. За безработицата се предвижда спад до 3,5 на сто тази година и задържане на това ниво през 2023-а. През 2024 г. показателят може да нарасне леко до 3,6 на сто.

Според регулатора до края на текущата година водещите лихви могат да достигнат диапазона 1,75-2 на сто, като централната банка даде сигнал за общо седем повишения на показателя през годината, допълва Ройтерс.

Водещата лихва бе на близо нулево равнище от разразяването на пандемията преди две години.

Новото решение на УФР бележи края на "пълномащабната битка" на централната банка с последиците от коронавирусната пандемия.

По-високи водещи лихви в крайна сметка ще означават по-високи кредитни ставки за потребителите и бизнеса.

Възможно е да бъдат предприети и още четири повишения през 2023 година, които ще доведат показателя до ниво от 2,8 на сто, допълва Асошиейтед прес. Това ще бъде най-високото равнище от март 2008 година.

Междувременно Комисията по банковите въпроси в американския Сенат одобри предложената от президента Джо Байдън номинация на Джероум Пауъл за втори четиригодишен мандат начело на УФР.

Комисията одобри също номинацията на Лейл Брейнард за вицепрезидентка на централната банка, както и двама нови гуверньори - Филип Джеферсън и Лиса Кук. За да влязат в сила назначенията, Сенатът трябва да ги утвърди на пленарна сесия.