Управлението на Федералния резерв (УФР, Фед) съобщи днес, че може да започне да повишава основния си лихвен процент в даден момент през следващата година, което е по-рано, отколкото предвиждаше преди три месеца, и е знак че управлението е обезпокоено, че високият инфлационен натиск може да продължи, предаде Асошиейтед прес.

В изявление УФР посочи също, че вероятно ще забави темпа на месечните си покупки на облигации по-късно през годината, ако икономическата ситуация продължи да се подобрява. Покупките на облигации са насочени към понижаване на дългосрочните лихви по заемите, което да окуражи тегленето на заеми и потреблението.

Взети заедно плановете на УФР отразяват убеждението му, че икономиката се е възстановила достатъчно от рецесията, свързана с пандемията, за да може да започне скоро да редуцира извънредната подкрепа, която предоставя, след като коронавирусът парализира икономиката преди 18 месеца. Тъй като икономиката бележи траен ръст, инфлацията също се ускори до най-високите си стойности от три десетилетия, засилвайки натиска върху УФР да ограничи извънредната си подкрепа.

УФР, който остави лихвените проценти непроменени, очаква още по-висока инфлация от прогнозираната тази година. Предупреждавайки, че вариантът Делта на коронавируса забавя възстановяването, УФР понижи прогнозата си за растеж за 2021 г, отбелязва Франс прес.

Очаква се инфлацията да достигне 4,2 процента тази година, спрямо прогнозите от юни за 3,4 процента, преди да се забави до 2,2 процента през 2022 година. През 2023 г. и 2024 г. прогнозата на УФР на инфлацията в САЩ е съответно 2,2 и 2,1 процента. Управлението също така повиши прогнозите за безработицата в САЩ до 4,8 процента, спрямо предишната прогноза от 4,5 процента. УФР прогнозира през 2022 г. нивото на този показател да достигне 3,8 процента, а през 2023 г. и 2024 г. - 3,5 процента.

УФР понижи рязко прогнозите за увеличение на БВП до 5,9 процента спрямо прогнозите от юни за 7 процента. Освен това американският регулатор повиши прогнозите си за ръст на БВП през 2022 г. и 2023 г. съответно от 3,3 на 3,8 процента и от 2,4 на 2,5 процента. Прогнозата за 2024 г. е за ръст на БВП с 2 процента.

Ще промени ли стратегията си ЕЦБ

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да ограничи от декември пандемичната си програма, по която купува облигации от държави в затруднение.

По програмата за възстановяване ЕЦБ изкупува всеки месец активи (облигации) в размер на 20 млрд. евро и дали това ще продължи ще стане ясно на следващото месечно заседание на борда на ЕЦБ през октомври.