Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви днес, че ще намали по-бързо подкрепата си за икономиката на страната, която се възстановява след пандемията от новия коронавирус, и изрази очакване да повиши лихвените проценти три пъти догодина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На последното си заседание за паричната политика тази година американската централна банка очаквано запази лихвите непроменени. Основният лихвен процент остана на равнище 0-0,25 процента. Първото от трите планирани повишавания през 2022 г. вероятно ще е още през първата половина на годината, отбелязва Асошиейтед прес.

УФР ще намали стойността на облигациите, които изкупува, за да стимулира икономиката, до 60 милиарда долара през януари от 90 милиарда долара през декември. Федералният резерв ще ускори двойно спрямо досегашните си планове темпото, с което затяга кредитирането. Той вероятно изобщо ще спре да изкупува облигации през март.

Програмата има за цел да държи доходността на дългосрочните облигации ниска, за да разубеди инвеститорите да влагат парите си в активи, смятани за сигурни убежища, и по този начин да стимулира реалната икономика. Тя обаче вече не е необходима, тъй като безработицата намалява, а инфлацията е най-високото си равнище от близо 40 години, отбелязва АП.

Сега Федералният резерв пренасочва вниманието си от понижаването на безработицата, която падна бързо до здравословно равнище от 4,2 на сто спрямо 4,8-те процента по време на предишното заседание по паричната политика в началото на ноември, към обуздаването на инфлацията. Потребителските цени в САЩ са нараснали с 6,8 на сто миналия месец на годишна основа - най-голямото покачване от 1982 г.

Промяната в политиката на УФР носи рискове. Прекалено бързото повишаване на лихвите по облигациите може да ограничи потреблението на домакинствата и бизнеса. Това на свой ред ще отслаби икономиката и вероятно ще доведе до ръст на безработицата, отбелязва АП.

Американската централна банка очаква безработицата да намалее с повече в сравнение с предишните си прогнози. Днес тя посочи равнище от 4,3 на сто в края на тази година спрямо очакваните преди 4,8 процента. Прогнозата за догодина е 3,5 на сто вместо 3,8 процента.

Що се отнася до растежа на американската икономика, Федералният резерв понижи очакванията си за тази година до 5,5 на сто от 5,9 процента през септември. За сметка на това той повиши прогнозата си за догодина до 4 на сто от 3,8 процента преди.

УФР очаква и по-висока инфлация - вече 5,3 на сто тази година спрямо 4,2 процента, и 2,6 на сто догодина вместо 2,2 процента.

Нюйоркската фондова борса реагира положително на новините от заседанието, като трите водещи индекса на Уолстрийт се повишиха. Доходността на американските държавни облигации с падеж след 10 години нарасна до 1,46 на сто от 1,44 процента в края на вчерашния ден.