Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ очаквано остави основния си лихвен процент непроменен, но сигнализира, че ще го повиши в средата на март, предадоха световните агенции.

В комюнике, публикувано след края на двудневното й заседание за паричната политика вчера и днес, американската централна банка аргументира своите планове при високата инфлация, която е доста над целевото равнище от 2 процента, и със солидния трудов пазар.

Топката е в полето на УФР, от което се очаква да забави търсенето и да укроти инфлацията, тъй като именно неговите водещи лихви задават тона на търговските банки при определянето на техните лихви. А ако кредитът струва по-скъпо, се потребява или инвестира по-малко.

Основният лихвен процент в САЩ е на сегашното си равнище от 0-0,25 процента от март 2020 г. Тогава той бе понижен от Федералния резерв в началото на пандемията от новия коронавирус, за да подкрепи тежко засегнатата икономика, насърчавайки потреблението.

Но търсенето вече е много силно и се сблъсква с предлагане, което не му отговаря изцяло поради световните трудности с доставките.

В резултат на това цените скачат и инфлацията в САЩ достигна 7 процента през 2021 г. - най-високото равнище от близо 40 години.

УФР обяви също, че от февруари ще намали двойно - от 60 на 30 милиарда долара - обема на активите, които изкупува месечно. 

Федералният резерв започна през декември да ускорява темпа на свиване на изкупуването на активи с намерението да спре през март, три месеца по-рано от предвиденото. Това вливане на ликвидности беше позволило да се подкрепи икономиката по време на кризата, а свеждането им до нула е предпоставка за повишаване на основните лихви.

В началото пазарите реагираха положително на изявлението на американската централна банка, като доларът поскъпна, но водещите индекси поеха надолу, след като президентът на УФР Джероум Пауел предупреди, че инфлацията в САЩ остава над целевото равнище, а проблемите със снабдителните проблеми са по-сериозни и по-трайни, отколкото се е смятало.