Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши водещата си лихва с 0,25 процентни пункта, изразявайки предпазливост относно банковата криза напоследък и намеквайки, че приближава краят на политиката му на вдигане на лихвите, предаде Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г. и след него референтната лихва по овърнайт депозитите нараства до диапазона 4,75-5,00 процента, уточнява Ройтерс.

Комитетът по парична политика на централната банка същевременно посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни.

"Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика", се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата.

УФР посочва, че банковата система е "стабилна и устойчива, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор "вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията".

Експертите на централната банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година.

За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3,6 процента, безработицата да се понижи до 4,5 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,4 на сто.

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1,6 процента до 1,2 процента.

На пресконференцията след заседанието президентът на УФР Джером Пауъл увери, че банковата система е устойчива и депозитните потоци да се нормализирали.

Решителните действия на УФР, министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите са показали, че спестяванията на вложителите в банковата система са сигурни, каза той.

По думите му централната банка сега прави вътрешен преглед, за да установи къде може да засили надзора и регулациите.

Връщането към целевата инфлация от 2 процента ще бъде дълго и трудно, посочи Пауъл.