Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка) ще проведе днес и утре месечното си заседание за март при условия на повишена несигурност, тъй като високата инфлация и ниската безработица се допълват от банкови проблеми.

Прогнозите на инвеститори и анализатори, анкетирани от Trading Economics и агенция "Блумбърг", призовават за повишаване на лихвите с 25 базисни пункта. В същото време фючърсните котировки на ниво процент показват, че търговците виждат 83% възможност за подобно решение.

Много икономисти обаче, включително представители на водещи банки на "Уолстрийт" в Ню Йорк, оттеглиха прогнозите си за повишаване на лихвите и сега смятат, че Фед ще си вземе почивка през март и няма да промени цената на креедитите.

"Предстоящата среща на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) към Фед е най-непредсказуемата за последните 20 години", написа в Twitter главният изпълнителен директор на консултантската компания Bianco Research Джим Бианко. Фед публикува прогнози за бъдещата посока на паричната политика от 2003 година.

"Федералният резерв е притиснат между чука и наковалнята", каза професорът от Университета на Нотр Дам Кристиан Баумайстер.

На предишното заседание, проведено на 31 януари - 1 февруари, Фед повиши лихвения процент с 25 б.п. до 4.5-4.75% годишно.

Веднага след тази среща пазарите бяха уверени, че Фед ще се върне към обичайния си темп на промяна на лихвените проценти с 25 б.п. Въпреки това, след поредица от статистически данни, показващи по-бавно от очакваното забавяне на инфлацията в САЩ и ястребови изказвания на ръководителя на централната банка Джером Пауъл в Конгреса, очакванията се промениха към увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта наведнъж през март.

Тогава стана известно закриването и преминаването под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) на Silicon Valley Bank, 16-ата по големина банка в Съединените щати. Подобна съдба сполетя и Signature Bank в Ню Йорк, като акциите на First Republic Bank се сринаха с 80%, въпреки че банката получи спасителна помощ от 30 млрд. долара. Проблемите в банковия сектор принудиха инвеститорите да погледнат назад към кризата от 2008 г. и да преразгледат прогнозите си за следващия ход на Фед.

Анализаторите на американската финансова група Goldman Sachs бяха първите, които оттеглиха прогнозата, която предвиждаше повишаване на лихвения процент от Фед през март. Те бяха последвани от британските икономисти от Barclays, а старшият икономист от Apollo Global Management Торстен Слок предположи, че Фед ще се откаже изцяло от плановете за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Техните опоненти, включително Винсент Райнхарт, старши икономист в инвестиционната компания Dreyfus and Mellon, казаха, че решението да не се повишава лихвата може да бъде сигнал за събуждане за пазара, а Фед се страхува от проблеми във финансовия сектор.

"Струва ми се, че ако членовете на борда на Фед си вземат почивка, ще трябва да обяснят какво точно предизвиква притесненията им. Не съм сигурен, че паузата ще успокои пазара", каза бившият заместник-председател на Фед Роджър Фъргюсън.

Нийл Дута, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Renaissance Macro Research, също посочи, че последните статистически данни за икономиката на САЩ са достатъчна причина за повишаване на лихвите с 50 базисни пункта, а увеличение с 25 базисни пункта може да бъде компромисна опция за Фед.

"Ревизия нагоре на прогнозата за БВП, силни данни за продажбите на дребно, молбите за безработица и жилищния пазар... Стигнахме до този момент в доста добра форма", написа в Twitter Дута.

Решението на Фед заедно с актуализирани макроикономически прогнози ще бъдат обявени в сряда в 20:00 часа българско време, когато финансовите пазари в Западна Европа ще бъдат затворени. По-късно към 20:30 часа ще започне традиционната пресконференция на Пауъл след срещата.