Всичките 23 големи американски банки са преминали успешно тестовете за устойчивост, което позволява да бъдат отменени ограниченията, въведени по време на пандемията за изплащане на дивиденти и изкупуване на акции. Това съобщи Управлението за федерален резерв (УФР - Фед) на САЩ, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

Така банки като JPMorgan Chase, Wells Fargo и Bank of America скоро ще могат да харчат десетки милиарди долари за дивиденти и изкупуване на акции за голямо удовлетворение на своите акционери.

Тези 23 големи банки са показали на тестовете, че разполагат с доста по-голям капитал от необходимия с оглед на рисковете, посочи УФР в комюнике. Следователно допълнителните ограничения, въведени по време на Covid кризата, ще приключат на 30 юни, както беше обявено на 25 март, уточнява централната банка.

Ограниченията бяха въведени преди година поради необходимостта да се съхрани капиталът по време на криза.

Първоначално беше предвидено мярката да приключи през декември 2020 година. Тя беше смекчена, но продължена до 31 март, а след това - до края на юни.

Тестовете за устойчивост бяха въведени със закона Дод-Франк след финансовата криза през 2008 година. До кризата с COVID-19 обикновено те се провеждаха веднъж годишно.

Съобщението на УФР е сигнал за нормализация след кризата, настъпила миналата година заради разпространението на коронавируса, което парализира не само американската, но и световната икономика.

Тестовете оценяват устойчивостта на големите банки, като изчисляват при хипотетични условия за девет бъдещи тримесечия техните загуби, приходи и равнищата на собствен капитал.

Тазгодишните тестове предвиждаха сценарий на големи трудности, включващи хипотетична глобална рецесия от края на 2020 до септември 2022 година, предизвикваща свиване на американската икономика с 4 процента, скок на безработицата до 10,75 на сто и срив на борсовите котировки с 55 процента.

При тези параметри 23-те най-големи американски банки биха изгубили общо над 470 милиарда долара. Средният основен капитал от първи ред на тези банки можеше да спадне до 10,6 на сто спрямо средното равнище от 13 на сто, което все пак би било двойно повече от изискването според закона Дод-Франк.