Европейските банки решиха да възобновят търговията с руски облигации, пише Газета.ру, като се позова на Financial Times.

Изданието отбелязва, че международният пазар на руски облигации "замръзна през юни, след като на американските инвеститори беше забранено да купуват руски ценни книжа на вторичния пазар" като част от санкциите на Запада, наложени срещу Русия след нахлуването й в Украйна.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите, която налага санкциите в САЩ, отвори тримесечен прозорец за банките на 22 юли, за да помогне на инвеститорите, които държат руски облигации, да се отърват от тях. Европейските регулатори също улесниха банките да помагат на клиентите да намалят рисковете си.

"UBS, Barclays и Deutsche Bank позволиха на клиентите си да продадат държания от тях руски дълг, както направиха JPMorgan, Bank of America, Jefferies и Citigroup. Други банки, сред които Credit Suisse и HSBC, досега се въздържаха да навлязат отново на руския дългов пазар, се казва в статията.

Авторите на публикацията отбелязват, че въпреки сравнително малкото влияние на изброените банки върху Русия, възобновяването на търговията има символичен характер, тъй като това е "един от малкото ключови международни пазари, който се отвори отново след вълната от западни санкции, ударили Москва".

По-рано Reuters съобщи, че американските банки JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG, Barclays Plc и Jefferies Financial Group Inc са възобновили търговията с руски облигации.