Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна лихвите си на исторически ниски равнища на фона на последиците от пандемията от Ковид-19, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорител на институцията.

Лихвата по рефинансирането остава 0 на сто, а по депозитите - минус 0,5 на сто.

ЕЦБ днес запази непроменена паричната си политика, но икономическото възстановяване губи инерция и силното евро подкопава инфлационните очаквания. На този фон се очаква ръководителката на институцията Кристин Лагард да подготви почвата за повече стимули на по-късен етап, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕЦБ днес остави ключовата си стимулираща политика непроменена, като така близо 1 трилион евро все още подпомагат възстановяването на икономиката на еврозоната от тежката рецесия заради коронавируса, отбеляза Асошиейтед прес.

Чрез огромните си усилия да спре историческия икономически спад в еврозоната тази пролет ЕЦБ си осигури време да позволи на правителствата да приложат техните мерки срещу кризата и на собствената си изключително либерална политика да подейства на реалната икономика. Спънките пред възстановяването след спада на икономиката с 12 процента през второто тримесечие обаче се оказаха по-големи от очакваното и според икономистите ЕЦБ ще трябва да вземе мерки евентуално през декември.

Управителният съвет продължава да е готов за корекция на всичките си инструменти, ако е необходимо, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта си по устойчив начин, заяви ЕЦБ след дългоочакваното решение.

Проблемът е, че най-новите данни очертават отслабващо инвеститорско и потребителско доверие на фона на скок на новите случаи на коронавирус, като мнозина се опасяват от нови ограничения на нормалния живот.

Намаляване на песимизма

ЕЦБ е по-малко песимистична за рецесията през 2020 година, но очаква по-слабо възстановяване през 2021-2022 година, понижавайки леко прогнозите си за растежа през идните две години. Това обяви междувременно президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Икономистите на ЕЦБ вече прогнозират 8-процернтово свиване на брутния вътрешен продукт на еврозоната тази година в сравнение с юнската оценка за спад от 8,7 процента. За 2021 и 2022 г. институцията залага на темп на растеж съответно от 5 процента и 3,2 процента, след като първоначално предвиждаше 5,2 процента и 3,3 процента.

Борба за вдигане на инфлацията

Инфлацията остава отрицателна, засилвайки опасенията, че очакванията за дългосрочния растеж на цените също са понесли удар. Това е от изключително значение за ЕЦБ, която не постига целевата инфлация от 2 процента през последните седем години, което пък хвърля съмнение върху надеждността на набора от мерки. Те са радикални, но въпреки това не успяват да постигнат целта.

За тази година се очаква среден инфлационен темп от 0,3 на сто, след което показателят вероятно ще се ускори до 1 процент през 2021 година и до 1,3 процента през 2020 година.

Лагард изрази опасения за силата на еврото в момента. Тя подчерта, че банката следи валутния курс и по-конкретно влиянието на валутата върху инфлацията, предаде ДПА.

Президентът на ЕЦБ, цитирана от Асошиейтед прес, коментира, че икономиката показва силно съживяване на активността след смекчаване на карантинните мерки, но остава доста под предкризисните си нива.

По думите й голямата несигурност около пътя на икономическото възстановяване означава, че обилните парични стимули остават необходими. Тя повтори намеренията на ЕЦБ да запази извънредните стимули по изкупуване облигации до средата на 2021 година.

Банката налива в икономиката новоотпечатани пари на стойност 1,35 трилиона евро чрез покупки на държавни и корпоративни облигации, наред с 20-те милиарда евро месечно придобиване на дългови книжа от мерките, предприети преди избухването на пандемията, припомня АП.