Щатският долар леко отслабва спрямо еврото и се понижава спрямо йената, британския паунд и повечето световни валути по време на търговията в понеделник.

Търговската активност днес вероятно ще бъде ниска, тъй като фондовите борси в САЩ са затворени заради официален празник (Деня на президентите), отбелязва Trading Economics.

Цените на производител в САЩ през януари са се увеличили с 0.3% спрямо предходния месец и с 0.9% на годишна база, съобщи в петък Министерството на труда на страната. Ръстът на цените в месечно изражение е най-значителният от 5 месеца насам. Експертите, анкетирани от Trading Economics, средно очакваха повишения от съответно 0.1% и 0.6%. През декември цените на производител намаляха с 0.1% спрямо предходния месец и се повишиха с 1% на годишна база спрямо декември 2022 г.

Сигналите за устойчивост на инфлационния натиск в САЩ принуждават търговците да преразгледат прогнозите за момента на облекчаване на политиката от Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната).

Президентът на Фед на Сан Франциско Мери Дейли заяви в петък, че Централната банка на САЩ не трябва да бърза да понижава основния лихвен процент, тъй като факторите, допринесли за отслабването на инфлацията, може да изчезнат. "Трябва да устоим на изкушението да действаме бързо, когато трябва да сме търпеливи и гъвкави в отговор на промените в икономиката", каза тя по време на събитие във Вашингтон. Очакванията за три намаления на лихвените проценти от Фед тази година са "разумен график", каза Дейли, цитиран от Market Watch.

Индексът ICE Dollar, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.03%, а по-широкият индекс WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, добавя 0.02%.

Миналата седмица ICE Dollar спечели почти 1% поради сигнали за стабилност на инфлацията в САЩ.

Еврото се повиши с 0.07% спрямо долара и се търгува за 1.0785 долара спрямо 1.0777 долара при затварянето на предишната сесия, отдалечавайки се от неотдавнашен спад до тримесечно дъно от 1.0693 долара, докато инвеститорите усвояват предпазливите настроения относно облекчаването на паричната политика от членове на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард подчерта в четвъртък, че въпреки че данните от блока предполагат, че инфлацията постепенно се връща към целевите нива, както се очакваше, централната банка изисква допълнителни доказателства, особено по отношение на тенденциите в заплатите, преди да обмисли каквито и да е намаления на лихвените проценти. Освен това членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос изрази очакване за предстоящо намаляване на лихвения процент, въпреки че точният момент остава несигурен. ЕЦБ определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.0768 долара.

Британският паунд се повиши с 0.18% до 1.2625 долара спрямо 1.2602 долара в края на търговията в петък, а инвеститорите анализират набор от икономически индикатори и техните потенциални последици за посоката на паричната политика на Банката на Англия (BoE). Данните разкриват, че продажбите на дребно в Обединеното кралство са нараснали с най-бързия си темп от близо три години през януари и надминават очакванията. Междувременно предварителните данни, публикувани по-рано, разкриха свиване от 0.3% на икономиката на Обединеното кралство през последното тримесечие на 2023 г., отбелязвайки първата техническа рецесия за страната след избухването на COVID-19 през 2020 г. Що се отнася до ценовия натиск, инфлацията през януари остана непроменена на 4%, малко под очакваните 4.2% и прогнозата на BoE от 4.1%, докато ръстът на заплатите през четвъртото тримесечие беше по-силен от очакваното.

Стойността на долара спрямо японската йена в понеделник се понижи с 0.13% до 150.02 йени спрямо 150.21 йени в края на предишната сесия.

При слаб долар обикновено стоковите валути се възползват и нарастват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишават съответно с 0.20% до 0.6544 американски долара за един "австралиец" и с 0.46% до 0.6151 щатски долара за едно "киви". За отбелязване е, че австралийският долар достигна най-високите си нива от две седмици, а настроенията за рискови активи се подобриха, тъй като китайските пазари се завърнаха от едноседмичната ваканция по случай Лунната Нова година със скромни печалби. Във вътрешен план данните от миналата седмица показаха, че нивото на безработица в Австралия се е повишило до двугодишен връх от 4.1% през януари, докато заетостта е нараснала само с 500, когато анализаторите очакваха 30 000 нови работни места. Очаква се Резервната банка на Австралия (RBA) да осъществи около 40 базисни пункта намаления на лихвените проценти тази година, като първото се очаква през август.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона се повишиха съответно с 0.06% до 1.3476 канадски долара за един американски и с 0.5% до 10.4899 крони за един щатски долар. Цената на фючърсите на търгувания предимно в Европа и Близкия Изток петрол Brent (ICE Futures - стоковата борса в Лондон) спадна с 0.72% до 82.87 долара за барел, а на американския лек суров петрол (стоковата борса в Ню Йорк NYMEX е затворена заради официален празник, данните са от Лондонската фондова борса) се понижиха с 0.44% до 78.84 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.