Доларовият индекс продължи да се повишава във вторник, достигайки двугодишен връх на фона на нарастващите очаквания за бързо затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед), както и от други банкови регулатори по света.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.36% до 100.19 пункта във вторник. За последно индексът беше над границата от 100 пункта през май 2020 година. По-широкият доларов индекс WSJ добави 0.11%.

Обменният курс на еврото спрямо долара се понижи с 0.18% до 1.0864 долара от 1.0884 долара при закриването на предишната сесия, доблигавайки двугодишно дъно, достигнато на 7 март, тъй като инвеститорите са загрижени за удара върху икономическия растеж от войната в Украйна и нарастващите цени на суровините, както и от политическата несигурност във Франция.

Паундът спадна с 0.16% до 1.3009 долара от 1.3030 долара предишния ден, което е най-ниската му стойност от ноември 2020 г., след като последните данни показаха, че британската икономика се е забавила рязко през февруари.

Доларът поскъпна с 0.23% спрямо йената до 125.66 йени спрямо 125.43 йени в предходната търговия. Доларът достигна най-високата си стойност спрямо йената, регистрирана през юни 2015 година, тъй като твърдото намерение на Японската централна банка да поддържа сврълека парична политики рязко контрастира с другите големи централни банки, които започнаха да нормализират паричните си политики.

Цените на петрола продължават да растат, като във вторник американският лек суров петрол (WTI) се повиши с 2.72% до 96.850 долара за барел с доставка през май, а европейският вид Brent поскъпна с 2.59% до 101.03 долара за барел. В резултат на това второ ден силно зависимите от цените на суровината валути на Канада и Норвегия подължават да поевтиняват за сметка на долара. Канадският долар спадна с 0.09% до 1.2653 канадски долара за един американски, а норвежката крона се понижи с 0.09% до 8.8207 крони за един долар.

Руската рубла отново спада и във вторник, като се понижи с 3.81% до 84.0860 рубли за един американски долар, но все още е далеч от максималните си стойности от 120 рубли за долар, достигнати след инвазията на Русия в Украйна.

Министър на финансите на Русия Антон Силуанов заяви, че страната ще предприеме правни действия, ако Западът се опита да я принуди да обяви дефолт по държавния си дълг, цитиран от "Ройтерс". Той каза това, след като в събота страната му беше поставена в "селективен" дефолт от международната рейтингова агенция Standard&Poor's Global Ratings.

В интервю за руския вестник "Известия" той казва, че в съда ще бъдат представени платежни нареждания, потвърждаващи усилията да се платят както във валута, така и в рубли задълженията по държавните облигации в долари и евро.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net