Търговията на валутните пазари в Азия започна с подкрепа на долара, но още на старта на търговията в Западна Европа щатската валута започна да отслабва спрямо повечето свои конкуренти, с изключение на стоковите валути - трите съименника - австралийския, новозеландския и канадския долари, и норвежката крона.

Най-голям беше спадът спрямо японската йената, след като през предходната сесия американският долар скочи до най-високата си стойност от юли 2015 г. насам. Зелените пари загубиха 0.15% до 123.587 йени за един долар.

След като нарастваше спрямо еврото в Азия, в Европа доларът спадна с 0.08% до 1.1004 долара за едно евро. Шансовете Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти по-бързо тази година, за да бъде ограничена инфлацията, се увеличават, като паричните пазари оценяват четири повишения през 2022 г., което като бройка е най-много отпреди финансовата криза през 2008 година.

3e-news.net

Британският паунд поевтиня с 0.06% до 1.3112 долара, доближавайки се до най-ниската си стойност от ноември 2020 г. насам, тъй като инвеститорите очакват допълнителни сведения за следващите стъпки по паричната политика, след като Банката на Англия (BoE) смекчи тона си по време на срещата през март, което става ясно от публикувания доклад за срещата.

Стоковите валути са на загуба спрямо американския долар. Петролът продължава да поевтинява, което рефлектира най-силно върху канадския долар и норвежката крона. Американският лек суров петрол (WTI)спадна с 0.28% до 105.64 долара за барел при доставка през май, а европейският вид Brent се понижи с 0.18% до 112.28 долара за барел.

В резултат канадският долар се понижава с 0.17% до 1.2496 канадски долара за един американски, а норвежката крона спадна с 0.27% до 8.6770 крони за един щатски долар.

След като възстанови част от загубите си в петък и понеделник, руската рубла отново тръгна надолу като се понижи с 3.20% до 90.300 рубли за един долар, но към 12,00 часа б.вр. се повиши до 89,50 рубли за един долар. Като цяло курсът на руската валута остава доста далеч от срива си до 150 рубли за един долара по-рано през март, след като големите икономики обявиха редица санкции, за да накажат и изолират Москва заради нахлуването ѝ в Украйна. Намесата на правителството и на централната банка бяха успешни, но в момента анализаторите се питат дали те са били достатъчни, след като започна обратният процес на поевтиняване на рублата спрямо долара.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.