Американският долар умерено отслабва спрямо еврото, но поскъпва спрямо повечето основни валути и най-много към японската йена, заради коментарите на управителя на Японската централна банка (BoJ), който потвърди, че ултрамеката парична политика в страната продължава.

Курсът на щатския долара спрямо йената се повиши с 0.88% до 125.387 йени, в сравнение с 124.342 йени в края на търговията в петък, връщайки се към най-ниската си стойност от близо 7 години.

Еврото се търгува за 1.0879 долара, което е ръст от 0.03% спрямо нивото при затваряне на търговията в петък, въпреки че в началото на азиатската търговия общата американската валута скочи с 13% спрямо нивото от 1.0877 долара в края на предишната сесия в петък. 

ЕЦБ ще представи последното си решение по паричната политика в четвъртък, но не се очакват промени, тъй като членовете на Управителния съвет ще изчакат по-нататъшното развитие на войната в Украйна въпреки рекордно високото равнище на инфлацията. Все пак инвеститорите ще очакват да получат известна яснота относно това кога и колко бързо ще стартира и ще се развие цикълът на повишаване на лихвените проценти, след като тонът от протокол от заседанието на ЕЦБ през март беше по-ястребов от очакваното. 

По същото време курсът на британския паунд спрямо долара спадна с 0.12% до 1.3015 долара от 1.3025 долара в петък. Достигнатото в понеделник ниво е най-ниското от ноември 2020 г., след като Банката на Англия (BoE) смекчи тона си по време на срещата през март и се очаква на срещата си през април да повиши за четвърти път през тази година основната лихва.

Доларът получи подкрепа и от спадащите в понеделник цени на петрола. Американският лек суров петрол (WTI) с доставка в средата на май се понижи с 2.74% до 95.570 долара за барел, а европейският вид Brent загуби 2.48% до 100.230 долара за барел. Затова и силно зависещите от котировките на петрола валути - канадски долар и норвежка крона се понижиха съответно с 0.27% до 1.2605 канадски долара за един американски и с 0.59% до 8.7517 норвежки крони за един американски.

Общият възход на щатския долар се пренеси и върху руската рубла, която поевтиня за пръв път от началото на миналата седмица. На международните валутни пазари доларът скочи с 6.11% до 82.501 рубли, въпреки че руската валута се задържа на нива, близки до наблюдаваните за последен път преди нахлуването в Украйна, дори и след като Централната банка на Русия намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта до 17% на непланирано заседание на 8 април.

Преди това, за да избегне срива на рублата след първите санкции в началото на март банката повиши основния лихвен процент до 20%, наложи строг капиталов контрол, избегнат беше държавен фалити, защото успя да покри плащания по международни облигации, след като се намеси на финансовите пазари, а руският президент издаде указ "неприятелските държави" да се разплащат само в рубли.

На Московската борса рублата също поевтиня до 74.850 рубли за един долар, като загуби 140 копейки в сравнение с нивото при затваряне в петък на ниво от 74.710 рубли за долар.

*Валутните курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net