Над 60 процента от валутните резерви на Русия, или повече от 350 млрд. долара, са се оказали замразени в резултат от западните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Това съобщи днес британският външен министър Лиз Тръс след среща с полския си колега Збигнев Рау, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Днес мога да обявя, че сме замразили над 350 млрд. долара", каза Тръс, уточнявайки, че това се равнява на над 60 процента от целите златно-валутни резерви на Русия.

Ръководителката на британската дипломация заяви също така, че на планирана за четвъртък (7 април) среща на външните министри от Г-7 Лондон планира да призова за нови санкционни мерки срещу Русия.

Същевременно Службата за вътрешни приходи (Internal Revenue Service) на САЩ спира обмена на данъчна информация с данъчните власти на Русия в опит да ограничи възможността на Москва да събира данъци и да финансира войната си срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Съгласно 30-годишен данъчен договор съответните служби на САЩ и Русия споделят информация в помощ на събирането на данъци и прилагането на данъчните закони в двете страни.

Американската служба може да изиска от руските регулатори информация за американски данъкоплатци и обратното.

Службата за вътрешни приходи обяви днес, че не е споделяла никаква данъчна информация с руските власти от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари, но днешното уведомление формализира отказа за сътрудничество.

Американските власти все пак не анулират целия данъчен договор с Русия, както призоваха някои сенатори.

Великобритания, която през последните години стана убежище за руските богаташи, вече обяви миналия месец, че е спряла обмена на данъчна информация с Русия и съюзника й Беларус.