Доходността по държавните облигации на страните от еврозоната се повиши днес до най-високото си ниво от години, след като очакванията на инвеститори за ново повишение на основните лихви от страна на водещи централни банки и въздействието на британския "мини бюджет" продължават да отекват сред финансовите пазари, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

В ранната европейска търговия доходността на държавните облигации се повиши с между 2 и 5 базови пункта.

Доходността на 10-годишните облигации на Германия достигна за кратко до почти най-високото си ниво от 11 години - 2,142 процента.

Доходността на италианските държавни облигации се повиши по-забележимо, като при 10-годишните книжа тя се покачи с 8 базови пункта до 4,6 процента, след като за кратко достигна връх от 4,7 на сто. Вчера бяха отчетени резки промени на доходността на фона на новината, че дясна коалиция печели ясно изразено мнозинство в двете камари на парламента в Рим след изборите в неделя.

Джорджа Мелони се очаква да стане първата жена премиер на Италия, оглавявайки най-крайно дясното правителство на страната след Втората световна война. Тя ще управлява икономика, която има едни от най-големите държавни дългове сред страните от еврозоната във времена на повишаваща се инфлация и забавящ се икономически растеж, отбелязва Ройтерс.

Спредът между доходността на италианските и германските облигации, който се следи внимателно от пазарите, се увеличи с цели 265 базови пункта в ранната търговия, след което падна до под 250 базови пункта, което все пак е най-високото му ниво от юли, отбелязва Ройтерс.

Пазарите ще наблюдават внимателно евентуални действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на повишаването на доходността на италианските държавни облигации. Вчера президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че банката няма да използва своя план за действие при извънредни ситуации, за да изкупува облигациите на страни, които правят "политически грешки". Тя направи това изявление в отговор на въпрос относно вероятното ново правителство на Италия.

Инвеститорите са изнервени и след драматичната разпродажба на британски държавни облигации, провокирана от данъчните облекчения, обявени от правителството на Великобритания миналия петък, за които се очаква да бъдат компенсирани чрез нови държавни заеми. Перспективата от увеличаване на дълга на страната с още десетки милиарди британски лири разтърси пазарите и доведе до срив на курса на британската лира до рекордно ниски нива.

През последните дни се увеличават очакванията, че водещи централни банки може да повишат още основните лихви. Някои анализатори смятат, че "банките са отишли твърде далеч", отбелязва Ройтерс.

"Изглежда, че напоследък напълно са били пренебрегнати притесненията за икономическия растеж на фона на повишаването на лихвите", отбелязват анализатори от италианската банкова група "Уникредит" (UniCredit).