Българската банкова система е стабилна, увери в "Бизнес.БГ" председателят на управителния съвет на Асоциация на банките в България Диана Митева.

Тя изтъкна, че банковият сектор в цяла Европа е в период на безпрецедентна трансформация.

Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението, каза Митева.

У нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре, допълни тя.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", изтъкна Диана Митева.

Председателят на Асоциация на банките в България обясни поскъпването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Диана Митева.

Ако допреди две години под 2% от парите на българите са насочвани към финансови инструменти, различни от депозитите, то сега това са около 4%-5% от спестяванията в банките.

Диана Митева очаква догодина у нас да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите.