Deutsche Bank AG (Дойче банк) се съгласи да плати 75 милиона долара за уреждане на дело, заведено от неназована жена, която твърди, че е била малтретирана от покойния финансист Джефри Епстийн и че банката продължила да прави бизнес с него, въпреки че е знаела, че сметките му са били използвани за улесняване на сексуални злоупотреби, предадоха световните агенции.

Жената също така твърди, че е била малтретирана от Епстийн и подложена на сексуален трафик към негови приятели - е продължение на около 15 години.

Назована като "Джейн Доу" в съдебните документи, жената заведе колективен иск в Ню Йорк миналия ноември от свое име и от името на други жени, за които се твърди, че са били малтретирани от покойния американски финансист, отбеляза Би Би Си (BBC).

Тя каза, че Deutsche Bank е "избрала печалбата пред спазването на закона", тъй като е знаела, че ще "спечели милиони долари от това да подпомага сексуалния трафик на Епстийн".

Постигнатото споразумение допуска искове в рамките на вече подадение колективен иск във федералния съд на Манхатън и беше потвърден от адвокатите късно в сряда. Изисква се одобрение от съда, съобщи Ройтерс (Reuters).

Очаква се споразумението да бъде използвано за изплащане на обезщетения на десетки (пострадали) жени.

Edwards Pottinger, една от адвокатските кантори, представляваща неназованата жена, каза пред BBC, че резултатът е "вероятно най-голямото споразумение за сексуален трафик, в което е включена банкова институция в историята на САЩ".

"Споразумението ще позволи на десетки оцелели от Джефри Епстийн най-накрая да се опитат да възстановят вярата си в нашата система, знаейки, че всички лица и организации, които са улеснили действията на Епстийн за сексуален трафик, най-накрая ще бъдат подведени под отговорност", добави фирмата.

Джефри Епстийн, март 2017 г., снимка в регистъра на Ню Йорк за сексуални престъпници

Снимка: AP/БТА

Дилън Ридъл, говорител на Deutsche Bank, отказа да коментира споразумението, но каза, че банката е "постигнала значителен напредък в отстраняването на редица минали проблеми".

По-рано банката поиска делото да бъде прекратено.

Ридъл добави, че банката е инвестирала повече от 4 милиарда евро (4,3 милиарда долара; 3,5 милиарда британски лири) за подобряване на контрола, обучението и оперативните процеси и е увеличила своя екип, посветен на борбата с финансовите престъпления.

От друга страна Дейвид Бойс, един от адвокатите на обвинителите, каза в изявление, цитирано от Ройтерс, че злоупотребите на Епстийн "не биха могли да се случат без сътрудничеството и подкрепата на много влиятелни лица и институции. Оценяваме желанието на Deutsche Bank да поеме отговорност за своята роля в това."

Епстийн е бил клиент на Deutsche Bank от 2013 г. до 2018 г. Той почина в затворническа килия в Ню Йорк на 10 август 2019 г., докато чакаше, без възможност за освобождаване под гаранция, процеса срещу него по обвинения за сексуален трафик. Съдебният лекар определи случилото се в килията като самоубийство.

Миналия септември Deutsche Bank се съгласи да плати 26,25 милиона долара, за да уреди съдебно дело, заведено от американски акционери, обвиняващи банката в слаб надзор, докато прави бизнес с рискови, свръхбогати клиенти като Епстийн.