Повишението на кредитните разходи, използвано от централните банки за борба с инфлацията, не трябва да служи като извинение за забавянето на инвестициите в зеления преход. Това предупреди днес членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел, цитирана от Франс прес и БТА.

"Би било грешка да използваме по-високите лихви като "жертвен козел" за допълнителното забавяне на зеления преход", каза Шнабел в реч в Стокхолм.

Сблъсквайки се с рекордна инфлация, която през октомври надвиши 10 на сто в еврозоната заради високите цени на електроенергията, ЕЦБ започна цикъл на повишаване на лихвите с безпрецедентна бързина.

С оглед на повишаването на лихвите "финансирането на инвестиции в зелени технологии ще стане по-скъпо" и има риск да се "

Това обаче е временно зло в името на доброто, заяви тя, аргументирайки се, че "зеленият преход не би могъл да просперира в условия на висока инфлация", която дава лоши сигнали за цените и съответно за инвестициите.

Шнабел призова лихвите да продължат да нарастват, тъй като инфлацията, която засяга цялата кошница от стоки, няма да утихне сама по себе си.

Няма противоречие между поддържането на ангажиментите за ценова стабилност и подпомагането на екологичния преход, смята членката на управителния съвет на ЕЦБ. Според нея чрез намаляването на инфлацията паричната политика ще възстанови необходимите условия за успеха на енергийния преход.

Ускоряването на този зелен преход трябва да дойде от правителства "които не са знаели как да се възползват през последните години от ниските лихви, за да ускорят инвестициите" в зелени енергийни проекти, заяви тя.

Тези забавяния, подсилени от бюрократични пречки, "пречат на разгръщането на възобновяемите енергии с темп, който е съпоставим с очакванията за климатична неутралност до 2050 г. или по-късно", според Изабел Шнабел.

От своя страна ЕЦБ обяви през юли миналата година серия от мерки за "озеленяване" на паричната политика, насочени към емитентите на дългови задължения, които замърсяват околната среда.

Това обаче не е достатъчно според екологичните неправителствени организации, които настояват институцията да стартира "целеви" операции за зелени заеми.

Такива мерки може да бъдат "инструмент, който да се вземе предвид в бъдеще", но "само когато паричната политика стане отново експанзиостична".