Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на F3, както и таванът за страната на ВВВ+, предаде БТА.

Рейтингът на неосигурените български държавни облигации в чуждестранна и местна валута също е съответно BBB- и BBB, съобщиха от Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите.

Според агенцията факторите, които заедно или поотделно биха могли да доведат до повишаване на кредитния рейтинг, включват въвеждането на ключови структурни реформи, които ще доведат до по-висок икономически растеж и по-нататъшно значително понижаване на външната задлъжнялост на страната.

Рисковите фактори, които биха могли да предизвикат негативна преоценка на кредитния рейтинг, са свързани с евентуален макроикономически или геополитически шок, който ще влоши икономическата ситуация в страната.

Същото важи и за събития, които биха подкопали традиционно силни страни на България в подкрепа на рейтинга - евентуално съществено отклонение от официалните бюджетни цели или евентуална поява на нестабилност в банковия сектор.

Според оценката на Фич случващото се през последните седмици не крие риск за цялата банкова система и не представлява опасност за валутния борд, който е подкрепен от значителни международни резерви.

Икономическият растеж на страната изостава спрямо средното ниво в категорията ВВВ.

Структурни проблеми възпрепятстват по-високия растеж и ускорената конвергенция спрямо стандарта на живот в западноевропейските страни.

Нарастването в потреблението на домакинствата в страната и подобряването на икономическата активност в еврозоната, която е основен търговски партньор на България, ще бъдат двигатели на растежа през 2014 и 2015 година.