Северна Корея е извършила най-малко 7 атаки срещу платформи за криптовалута, при които миналата година са откраднати дигитални активи за близо 400 милиона долара, се съобщава в нов доклад на аналитичната фирма Chainalysis ("Чейнализис"), предаде Ройтерс.

В периода 2020-2021 г. броят на севернокорейските хакерски атаки е скочил от 4 на 7, а стойността на откраднатото е нараснала с 40 процента, се казва в доклада, разпространен вчера.

В документа се изтъква, че веднъж сдобила се с тези средства, Северна Корея започнала внимателен процес на изпирането им, за да прикрие следите и да ги осребри.

Експертна група на ООН, която следи за спазването на санкциите, наложени на КНДР, обвинява Пхенян, че използва откраднати средства, за да финансира ядрената си програма и програмата за балистични ракети и да заобикаля санкциите.

Миналата година САЩ обвиниха трима севернокорейски компютърни програмисти, работещи за разузнавателната служба на страната, в продължили една година поредни хакерски атаки, насочени към присвояване на над 1,3 милиарда долара под формата на пари и криптовалута. Това е засегнало широк спектър компании - от банки до киностудия във Холивуд.

"Чейнализис" не посочва всички мишени на хакерите, но съобщи, че това са били главно инвестиционни фирми и централизирани борси, сред които и Liquid.com, която обяви през август, че неоторизиран потребител е получил достъп до някои портфейли за криптовалута, които управлява.

Хакерите са използвали фишинг примамки, кодови експлойти, зловреден софтуер и усъвършенствано социално инженерство, за да извлекат средства от тези организации и да ги насочат към контролирани от Северна Корея адреси.