Най-популярната криптовалута в света - биткойнът, днес поскъпна с 5 на сто до едномесечен връх от 47 705 долара, предаде Ройтерс.

Възходящият тренд при цената на биткойна идва на фона на предстоящото през април важно събитие за търговията с тази криптовалута. То е известно като "халвинг" (halving) и се провежда приблизително на всеки четири години или всеки път, когато към блокчейна бъдат добавени 210 000 "блока".

В рамките на събитието се намалява наполовина възнаграждението, което получават "копачите" на биткойни - участници в системата, които на доброволен принцип чрез специализирано оборудване валидират трансакции в мрежата и създават нови токени. Целта е да бъде ограничен броят на биткойните, които се пускат на пазара.

Привържениците на криптовалутата твърдят, че това може да допринесе за повишаване на цената й, тъй като биткойните ще станат по-трудно достъпни, предава БТА.

Друг фактор, определящ поскъпването на популярната криптовалута, е решението през януари на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да одобри дейността на няколко спот борсово търгувани фондове (ETF), базирани на биткойн.

Към 19:50 ч. българско време 1 биткойн се разменяше за 47 610 долара.