Акциите на международните банки се понижиха във вторник, като резултат от понижаването на рейтинга от Moody's на 10 средно големи американски банки и изненадващия данък от 40%, който Италия въведе върху свръхпечалбите на банките, съобщи Ройтерс и отбеляза, че двете събития изнервиха инвеститорите, което се отрази на курса на акциите на кредиторите.

Рейтинговата агенция заяви, че нарастващите разходи за финансиране (плащанията по лихви на спестителите), възможният спад депозитите и по-слабата доходност представляват рискове за банковия сектор на САЩ, който премина през криза по-рано тази година след фалита на три банки.

"Съобщението на Moody's е аларма за събуждане", каза Стюарт Коул, главен макроикономист в Equiti Capital.

"Това е важно и за растежа в САЩ, тъй като регионалните банки в страната са източникът на финансиране за малки и средни предприятия."

Moody's също така постави четири банкови гиганта: Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street и Truist Financial, по лупа за потенциални понижения на оценката.

Акциите на Bank of New York Mellon и U.S. Bancorp паднаха с повече от 2%, докато Truist Financial и State Street - с повече от 1%.

Книжата пък на Bank of America, Citigroup и JPMorgan Chase паднаха с повече от 1%. Тях Moody's остави извън своя преглед.

Отделно, цените на акциите на повечето европейски кредитори паднаха рязко, след като Италия одобри еднократен данък от 40% върху печалбите, които банките жънат от по-високите лихви по кредити (наречени неочаквани, или свръхпечалби).

Италия ще обложи 40% нетния лихвен марж, получен през 2022 г. или 2023 г. - в зависимост от това коя сума е по-голяма и е над установените прагове за годишно увеличение.

Акциите на големите италиански банки, включително Intesa Sanpaolo, Banco BPM и UniCredit, паднаха между 7,2% и 8,4%.

Матео Салвини - вицепремиер на Италия

Снимка: AP/БТА

"Истината е, че тежестта от цената на парите е нараснала двойно за домакинствата и компаниите, а това, което притежателите на текущи сметки получават, със сигурност не се е удвоило", заяви вицепремиерът Матео Салвини. Той добави, че има огромна разлика между лихвите по заемите и депозитите.