"Мудис" (Moody"s) понижи кредитния рейтинг на няколко малки и средни американски банки и обяви, че може да направи същото и с някои от големите кредитни институции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Международната рейтингова агенция предупреди, че устойчивостта на банковия сектор вероятно ще бъде тествана от рискове за финансиране и по-слаба доходност.

"Мудис" намали рейтингите на 10 банки с една степен и подложи на анализ шест банкови гиганта включително "Банк ъв Ню Йорк Мелън" (Bank of New York Mellon), "Ю Ес банкорпорейшън" (US Bancorporation) , "Стейт стрийт" (State Street) и "Труист файненшъл" (Truist Financial) за потенциално понижение.

"Резултатите през второто тримесечие на редица банки показват нарастващ натиск върху доходността, което ще намали способността им да генерират вътрешен капитал", се посочва в оценката на "Мудис". "Това е свързано с очакванията за лека рецесия в началото на 2024 година и влошаване на качеството на активите, като е налице особен риск за портфолиото от търговски недвижими имоти на някои банки", обяви рейтинговата агенция.

"Мудис" промени до отрицателна перспективата на рейтинга си за 11 големи банки, включително "Кепитъл уан" (Capital One), "Ситизънс файненшъл" (Citizens Financial) и "Фифт търд банкорпорейшън" (Fifth Third Bancorporation).

През миналата седмица агенция "Фич" (Fitch) понижи кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+ заради спад в доверието в политическата система, която трудно постига съгласие за тавана на дълга.