Втората по големина американска банка по размер на активи "Банк ъф Америка" (Bank of America) отчете спад в печалбата си за първото тримесечие на годината, тъй като забавянето на глобалното сключване на сделки натежа върху бизнеса й, свързан с инвестиционно банкиране. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на банковата институция.

Bank of America заяви, че тримесечната й печалба е намаляла с 1 милиард долара.

Големите кредитодатели в САЩ се възползваха от бума на сключването на сделки миналата година, след като Управлението за федерален резерв на САЩ напомпа ликвидност на финансовите пазари, за да смекчи икономическото въздействие на пандемията от коронавирус.

През настоящата година обаче приходите от инвестиционно банкиране понасят удар, поради силните колебания на пазарите на акции, накарали компаниите да забавят поглъщанията и листванията на фондовите пазари.

Американска мултинационална инвестиционна банка освободи 362 милиона долара от резервите си, които е заделила за разходи по необслужвани заеми.

Банката отчете 9 процента ръст на приходите от потребителско банкиране, възлизащи на 8,8 милиарда долара през тримесечието приключило през март 2022 година.

За същото тримесечие печалбата, приложима за обикновените акционери, падна до 6,6 милиарда долара, или дивидент от 80 цента на акция. Това е спад спрямо същия период на 2021 г., когато печалбата възлизаше на 7,56 милиарда долара, или дивидент от 86 цента на акция.