Централната банка на Австралия повиши днес референтната си лихва за първи път от над 11 години - от 0,1 на сто до 0,35 на сто, предаде Асошиейтед прес.

Повишението бе широко очаквано, след като официални данни показаха миналата седмица, че инфлацията в страната е нараснала до 5,1 на сто през годината до март. Това е най-високият годишен темп на инфлацията от 2001 г., когато нов 10-процентов федерален данък върху потреблението доведе до временен връх на показателя. Ускоряването на инфлационния темп през март е провокирано от поскъпването на горивата и повишението на жилищните разходи, както и от недостига на храни след неотдавнашните наводнения.

С промяната на лихвите централната банка се опитва да задържи инфлацията в диапазона 2-3 процента.

Лихвата бе на рекордно ниското си равнище 0,1 на сто от ноември 2020 година. Показателят не е повишаван от ноември 2010 г., когато бе вдигнат до 4,75 на сто.

Това е първият път от 2007 г., когато централната банка, чиято независимост бе закрепена в законодателството през 1996 г., променя водещата си лихва по време на предизборна кампания. Консервативното правителство на премиера Скот Морисън ще се бори за четвърти тригодишен мандат в изборите на 21 май.