Катар ще се нуждае от помощ от САЩ, за да убеди купувачите на природен газ в Доха да пренасочат маршрута на някои доставки за Европа, в случай че конфликтът между Москва и Киев наруши руските доставки за Стария континент. Това съобщи информиран източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Темата ще бъде обсъждана идната седмица във Вашингтон на среща между емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и президента на САЩ Джо Байдън.

Американската администрация се обърна през последните седмици към Катар и други големи производители на газ, за да проучи дали те могат да помогнат, ако Русия атакува Украйна и САЩ наложат санкции на Москва.

Доха може да помогне в случай на голямо глобално прекъсване на доставките, както го направи през 2011 г. след аварията в АЕЦ "Фукушима", каза източникът.

Катар, един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, може да доставя газ за Европа, но не разполага с достатъчно резерви, тъй като повечето обеми са предмет на дългосрочни договори, според информирания източник.

Доха очаква в дългосрочен план износът на втечнен природен газ да нарасне значително. За да си осигури енергийна сигурност обаче, ЕС ще трябва да се обвърже с дългосрочни договори, за да избегне бъдещи катаклизми, отбеляза източникът.

Русия предупреди днес, че налагането на санкции срещу президента Владимир Путин няма да му навреди, но ще е "политически разрушително". Това стана, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че обмисля подобен ход, ако Русия нахлуе в Украйна, припомня Ройтерс.

Австралия също е готова да доставя втечнен природен газ за Европа, ако има недостиг на руски газ, заяви федералният министър на природните и водните ресурси Кит Пит, цитиран от ТАСС.

По думите на шефа на ведомството Австралия е готова да помогне в отговор на всяко искане за доставки на втечнен природен газ, което постъпи от европейски страни в случай на недостиг. Австралийските износители на втечнен природен газ са водещи световни компании, надеждни доставчици, които могат да доставят енергия в целия свят, каза Пит в интервю за в. "Острелиън". Той отбеляза, че страната може да удовлетвори нарастващото световно търсене и да продължи да бъде надежден доставчик на втечнен природен газ.

Изявлението на министъра дойде след информацията, че САЩ обсъждат със съюзници и партньори възможности за доставки на допълнителни обеми газ в Европа при изостряне на ситуацията в Украйна. В преговорите са участвали и представители на австралийски газодобиващи и газопреработващи компании, както и министри от федералното правителство на страната, отбелязва изданието.