Премиерът Скот Морисън обяви в четвъртък, 31 март, че Австралия ще наложи допълнителна мита от 35% върху целия внос от Русия и Беларус.

В изявление, публикувано часове преди президентът на Украйна Володимир Зеленски да говори пред парламента на Австралия, Морисън каза, че правителството "предприема допълнителни действия за увеличаване на икономическите разходи за Русия след незаконното й нахлуване в Украйна, подкрепено от Беларус", цитират премиера местните медии. 

Морисън заяви, че Австралия ще уведоми официално решението си на 1 април, като така ще бъде прекратено правото на тарифно третиране за най-облагодетелствана нация и ще бъдат приложени допълнителни мита за целия внос от двете страни. Марката ще влезе в сила от 25 април и ще бъде в допълнение към общите митнически ставки, които се прилагат в момента.

"Това действие следва съвместното изявление на Австралия с други съмишленици, членове на Световната търговска организация, остро осъждащи действията на Русия и означава поемането на ангажимент да предприеме всички действия, които смятаме за необходими, като членове на СТО, за да защитим основните ни интереси за сигурност", каза Морисън.

"Австралия е солидарна с Украйна срещу руската агресия и правителството на Морисън предоставя 91 милиона долара военна помощ."

Освен това Австралия предоставя 65 млн. долара за хуманитарна подкрепа, 70 000 тона термални въглища, както и временна визова програма и помощ за украинските общности в Австралия. 

Към момента Австралия вече е въвела санкции срещу над 500 граждани на Русия и Беларус, включително президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко. В сила са и значителни икономически санкции, включващи забрана за износ на оръжия и части за тях, суровини и оборудване за добив на петрол и газ.

Нашите санкции срещу Русия представляват най-голямото досега налагане на санкции от Австралия срещу която и да е държава. Забрана за внос на петрол и други енергийни продукти също ще влезе в сила от 25 април, заяви Морисън.

"Продължаваме да работим с партньори за налагане на максимални разходи на Русия чрез целенасочени санкции срещу физически и юридически лица, забрана на енергийни, петролни и газови продукти от Русия и забрана за износ на алуминий и алуминиеви руди (включително боксити) за Русия", каза още премиерът.

В заключение в изявлението се казва, че "Австралия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и продължава да призовава Русия да прекрати своята непредизвикана, несправедлива и незаконна инвазия в Украйна".

Какво каза Зеленски пред австралийския парламент

Часове, след като стана известно решението на кабинета на Австралия, президентът на Украйна Володимир Зеленски, в свое видеообръщение призова австралийските депутати да засилят санкциите срещу Русия, съобщи РИА Новости, цитирана от Газета.ру

"Имаме нужда от нови санкции срещу Русия, мощни санкции, докато тя спре да изнудва други страни с ядрените си ракети", каза Зеленски.

Според него нито един руски кораб не трябва да бъде допускан в международните пристанища и всякакъв бизнес с Русия трябва да бъде спрян. Той добави, че разчита на допълнителна помощ от Австралия.