Акциите на британската банка "Стандард чартърд" (Standard Chartered) поевтиняха днес със 17 на сто на Лондонската борса, преди търговията с тях да бъде временно спряна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това стана, след като британската банка обяви спад на печалбата, дължащ се на съвкупния удар от близо 1 милиард долара от експозицията й на китайския сектор на недвижими имоти и банковия сектор.

Банката обяви, че печалбата й преди облагане с данъци е намаляла с 33 на сто през третото тримесечие , което е доста над очакванията на анализаторите, тъй като е регистрирала обезценяване от 700 милиона долара на дела си в "Чайна Бохай банк" (China Bohai Bank) и финансова тежест от 186 милиона долара от китайския сектор на търговските недвижими имоти.

В 10:13 часа българско време акциите на "Стандард Чартърд" поевтиняха с 9 на сто, което е най-големият еднодневен спад от 24 февруари миналата година, когато Русия нахлу в Украйна.

Банката с централа във Великобритания, която печели по-голяма част от приходите си в Азия, е регистрирала законова печалба от 633 милиона долара за периода юли - септември спрямо 996 милиона долара за същия период на предходната година и средната прогноза за 1,41 милиарда долара на 16 анализатори.

Огромните загуби в Китай, където "Стандард Чартърд" е насочила голяма част от усилията си експанзия, свидетелстват за предизвикателствата, с които се сблъсква, за да подобри доходността си чрез експозиция към втората най-голяма икономика в света в период на забавяне на растежа и увеличаване на загубите по кредитите.

Поредицата от мерки на китайското правителство не спомогнаха особено за облекчаване на икономическата нестабилност в азиатската страна, тъй като кризата в сектора на недвижимите имоти се задълбочава заради непогасяване на дългове и липсата на държавна подкрепа в сектора.

"Стандард Чартърд" обяви, че е уверена в постигането на целите за си рентабилност на капитала от 10 на сто тази година и 11 на сто през 2024 година, но понижи някои други прогнози за годината.

Нетният лихвен марж, мярка за възвръщаемост на кредитирането, "ще се доближи" до 1,7 процентни пункта, а няма да е "около" това равнище, съобщи банката.

Приходите от продуктите за търговия на дребно са нараснали със 17 на сто, подкрепени от растежа с 50 на сто на приходите от депозитни продукти.

В подразделението за търговия на финансовите пазари приходите са се понижили с 8 на сто, тъй като по-малката пазарна колебливост е ограничила желанието на клиентите за търгуване с продукти, свързани с лихви, стоки и валута.