Китай обяви днес, че пуска държавни облигации на стойност 1 трилион юана (около 130 милиарда евро), съобщи държавна медия, цитирана от Франс прес и БТА. Според експертите това е опит да се подкрепи икономическата активност с оглед на бавното постпандмемично възстановяване.

Висшият орган на китайския парламент одобри пускането на държавните облигации за подпомагане на райони, засегнати от тазгодишните наводнения и подобряването на градската инфраструктура, за да може да се справи с бъдещи природни бедствия.

Държавните облигации ще бъдат пуснати на пазара през четвъртото тримесечие.

Новите китайски държавни облигации ще подпомогнат икономическото възстановяване на страната, заяви днес китайският заместник финансов министър Чжу Чжунмин, цитиран от Ройтерс. Той добави, че равнището на държавния дълг все още е в разумен диапазон.

"След като средствата от облигациите бъдат пуснати в употреба, това ще подпомогне местното търсене и ще консолидира допълнително възстановяването на икономиката", заяви на пресконференция Чжу Чжунмин.

Брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи с 4,9 на сто на годишна база през третото тримесечие. Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха, че китайският БВП ще нарасне с 4,4 на сто през периода юли-септември.

През второто тримесечие (април-юни) на 2023 г. икономиката на Китай обаче се увеличи с 6,3 на сто.

Данните за китайския БВП през третото тримесечие са индикатор, че вероятно ще бъде постигната целта на управляващите в Пекин за годишен ръст от около 5 на сто на икономиката на Китай през 2023 г.

Бюджетният дефицит на Китай за 2023 г. ще нарасне до около 3,8 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо предварително заложените 3 на сто заради покачването на дълга на централното правителство, съобщи Синхуа.

Пускането на държавни облигации идва на фона на подготовката на Пекин да инжектира нова доза данъчни стимули, за да подкрепи икономическото възстановяване, заявиха вътрешни политически източници.

Половината от средствата, които ще бъдат събрани посредством пускането на облигации ще бъдат изразходвани тази година, а другата половина идната година, според Синхуа.