Агенцията за кредитен рейтинг „Мудис” повиши перспективата по рейтинга на България от стабилна на позитивна, заради стегнатата фискална политика на страната. Това е първото положително развитие за страна от ЕС, от юли 2008 насам, коментира Ройтерс, цитирана от Фокус. На практика с това действие се възстановява положителната перспектива, която бе дадена преди пика на финансовата криза от септември 2008 година.
„Финансите на българското правителство бяха относително гъвкави през финансовата криза за 2008-2009 г. Въпреки дълбоката рецесия, България ще има много нисък бюджетен дефицит по световните стандарти за 2009 и 2010 г., запазвайки коефициента на държавния дълг нисък и стабилен”, каза Кенет Орчард, вицепрезидент по оценка на рисковете пред държавата. Рейтингът, присъден от„Мудис” за България е Baa3, като се променя само перспективата му.
Повишаването му на Baa2 ще зависи от способността на страната да възстанови растежа си и ситуацията в региона, коментира Орчард
„Самият факт, че една от най-рейтинговите агенции - "Мудис" вдига рейтинга от позитивен на стабилен е доказателство за ефективността и правотата на работата му. Припомням, че преди няколко седмици и другата агенция – „Стандард енд Пуърс”, също вдигна [перспективата на] кредитния рейтинг на България. Затова специално трябва да благодарим на усилията на финансовия министър, защото той успя да възстанови доверието и имиджа на България пред световните финансови институции", коментира премиерът Бойко Борисов.
"Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и можем да извадим страната от кризата”, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.