Повод за тези спекулации даде “ужасяващата“ реч на Тезерза Мей в сряда на конгреса на управляващата Консервативна партия, която беше съпътствана с доста провокации от страна на редица делегати на събитието, припомня БНР.

Последваха серия медийни информации, според които бивши министри от Консервативната партия са се присъединили към заговор за нейното отстраняване от премиерския пост.

Междувременно британският министър на околната среда Майкъл Гоув, който е и един от най-видните застъпници на Брекзит, заяви, че се надява Тереза Мей да остане премиер министър, но това негово изказване сякаш само подсилва спекулации за предстояща нейна оставка.

Продължаващото буксуване на преговорите с европейските власти в Брюксел относно процеса на Брекзит подхранва допълнително тези спекулации.

Нарастващите притеснения относно бъдещето на британския премиер и на управляващата коалиция допринасят за задълбочаване на низходящото движение на паунда, тъй като поставят под съмнения и очакванията на финансовите пазари за първо повишение на основната лихва на заседанието на Английската централна банка през ноември.

В петък британската лира се понижава с 0,35% към ново 4-седмично дъно от 1,3059 американски долара и е на път да отбележи седмична загуба от около 2,5%, което би представлявало най-слабото