Под заглавие "Сметка от лондонски хотел може да тласне Гърция към криза" британският в. "Таймс" помества статия, в която споменава за скандал, който заплашвал да свали правителството в Атина, съобщава БТА.

В публикацията, цитирана от гръцки електронни издания, се казва, че един от най-луксозните хотели в Лондон е в центъра на скандал, тъй като министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос е направил там голяма сметка по време на двудневното си посещение миналия месец.

Панос Каменос, който е и лидер на формацията Независими гърци, по-малкия коалиционен партньор в кабинета на премиера Алексис Ципрас, бил отседнал в "Мандарин Ориентал Хотел" /"Mandarin Oriental Hotel"/, където стаите обикновено струват около 600 британски лири на вечер.

Заедно със съпругата си Каменос навъртял сметка от 2642 лири по време на престоя си от 13 до 15 септември. Сметката, която включвала и игра на рулетка и зарове, бе разгласена в Гърция, след като Каменос каза миналата седмица, че е платил престоя с пари от джоба си.

По-късно се разбра, че той е поискал да покрие разходите, посочва "Таймс". Изданието припомня, че става дума за същия хотел, в който кралица Елизабет е посрещала чуждестранни лидери и други официални лица за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г., като подчертава, че лукзоната стая струва 2580 британски лири.

Престоят на Панос Каменос предизвика нова институционална криза в Гърция. Той бе призован да си подаде оставката, защото го обвиняват, че е излъгал депутатите и данъкоплатците, пише лондонският вестник. В материала се изтъква, че първоначално Каменос казал, че е използвал кредитна си карта, за да покрие личните си разходи, но впоследствие признал, че е играл в казиното, въпреки че отказал да каже колко е похарчил.

Копия от фактурите обаче показват, че Каменос не само е платил в брой, но и е написал сметката на адреса на министерството на отбраната, се казва още в публикацията на "Таймс".

По този повод се отбелязва също, че рейтингът на премиера Алексис Ципрас е паднал до рекордно ниско ниво тази година, и че точно този факт подхранвал слухове за ремонт на неговия кабинет или за предсрочни избори.