Шефът на службата за събиране на държавни приходи Йоргос Пицирлис казал на тематична среща в Солун, че е готов за създаването на такъв алианс с участие на данъчните власти от съседни страни и че възнамерява през втората половина на месеца да посети България и да обсъди този въпрос с българските компетентни служби, така че да бъде поставено началото на едно още по-тясно сътрудничество при обмяната на информация и в борбата с практиките, свързани със заобикалянето на националните законодателства, съобщава изданието "Контранюз", цитирано от БТА.

Следващата ми задача ще бъде да търся "съюзници", казал Пицирлис и добавил, че в близко време смята да има срещи и с ръководствата на данъчните служби на други балкански страни. Публична тайна е, че много шефове на гръцки компании в съседни държави извършват услуги от Гърция без да издават данъчни документи от страната, в която са базирани, пояснил Пицирлис.

Според него целта на гръцките данъчни власти е да се преборят с тези трансгранични злоупотреби, при които данъкоплатци чрез различни прийоми избягват да плащат задълженията си в Гърция.

Има съюзници в битката срещу бягството от данъци и ние ще я водим, особено значение за нас обаче има и сътрудничеството с участието на данъчните власти от другите страни, тъй като този проблем не може да бъде решен едностранно, затова и сме установили контакти с данъчните власти на останалите страни членки на ЕС, посочил още шефът на гръцката служба за събиране на държавни приходи.