През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп и финансовият министър Стивън Мнучин са провели среща с бившия член на Федералния резерв Кевин Уорш, на която са обсъдили възможността той да бъде номиниран за следващ председател на Централната банка на САЩ, заявиха официални представители на Белия Дом, съобщава БНР.

Трябва да се има предвид, че мнозина икономисти и анализатори считат Кевин Уорш като едни от най-сериозните поддържници на по-агресивна политика на затягане (повишаване) на лихвените ставки от страна на Федералния резерв с оглед на неговия мандат като централен банкер между 2006-а и 2011-а година. Въпреки че все още не е ясно дали той ще бъде номиниран за най-високия пост на централен банкер, новината за проведената с него среща доведе до солидно повишение на доходността на американските държавни облигации в края на миналата седмица, който ръст продължава и през днешната търговия.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ вече нараства към две и половина месечен връх от 2,37% и е недалеч от върховете около 2,39%, достигнати през юли.

Спекулациите за бъдещо по-агресивно повишаване на федералната фондова лихва в резултат и на подновените надежди за прокарване в американския конгрес на данъчната реформа, предложена от Републиканската партия, допринася за днешното общо поскъпване на щатския долар. Индексът на зелените пари спрямо останалите шест основни валути се повишава с 0,5% към 93,64 пункта, доближавайки своя 6-седмичен връх от 93,66 пункта, достигнат на 28-и септември.

Доларът поскъпва с 0,35% към 113,05 японски йени, прицелвайки се в неговото двумесечно дъно от 113,24 йени, достигнато през миналата седмица. Щатската валута нараства с 0,36% към 4-дневен връх от 0,9727 швейцарски франка, докато британската лира се понижава с цели 0,76% към най-ниско ниво от средата на миналия месец около 1,3291 долара на фона на продължаващата несигурност относно процеса по Брекзит.

Негативно влияние върху паунда оказват и спекулации, че на започналия в неделя конгрес на британската Консервативна партия, който ще продължи до сряда, има известна вероятност премиерът Тереза Мей да загуби ролята си като лидер на партията.